3 Şubat 2021 Çarşamba

Kesişen Yazgılar Şatosu- Italo Calvino


talya edebiyatı okumalarıma, Italo Calvino ile devam ettim. Kesişen Yazgılar Şatosu, gece bastırdığı için yolculuklarına devam edemeyen yolcuların sığındığı ormanın ıssız yerlerinde zor fark edilen bir şato. Yolcular burada konaklıyor, hiç konuşmuyorlar ve masadaki tarot kartlarıyla her yolcu kendi öyküsünü anlatmaya çalışıyor... Mitolojik desenli bu öyküler birbirinden bazen ayrılıyor, bazen de yeniden bütünleşiyor, farklı bir kitaptı... Calvino’nun betimleme yeteneği ve akıcı bir anlatımı var, yine de bana sorarsanız onu tanımaya Görünmez Kentler kitabıyla başlayın derim...
***
“Zamanında durmasını bilmeyen güç, ister insan ister öküz ister akbaba olsun, çevresini çöle döndürür ve kendisi de orada geberip karıncalarla sineklere yem olmaktan kurtulamaz.”

“Biri, hep saldırganlığı, kestirip atmayı gerektiren tutkuların yolu; öteki ise düşünmeyi ve yavaş yavaş öğrenmeyi öneren aklın yolu.”

"Böyle bırakın beni. Dönüp dolaşıp sonunda anladım. Dünyayı tersinden okumak gerek. Keramet bunda!"

8 yorum:

  1. Hiç denk gelmedim ama sizden görünce internetten bakmak istedim yorumlar da çok fazla olumlu yönde. En kısa sürede inceleceğim kısmetse. Ayrıca alıntılar muazzam :)

    YanıtlaSil
  2. Yine vurucu alıntılar seçmişsin..emeklilik günlerimi "bunu da okiiiim" notlarımdaki kitaplarla dolduracağım ilerde :-)

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Hergel'in bir sözü var, Batı dramatiktir, doğu ise lirik. Bazı yapımlar bu sözü doğruluyor adeta :))

    YanıtlaSil