11 Ağustos 2021 Çarşamba

Çocuğu Tanımak ve Anlamak- Haluk Yavuzer



Çocuk psikolojisi denilince aklıma gelen ilk isim, Haluk Yavuzer. 
Bu kitapta iletişim, ebeveyn davranışları, disiplin, sorumluluk, güven, sorulara yanıt verme, ilk temel ve sonraki alışkanlıklar, okul öncesi dönem, okul çağı, ergenlik ve cinsellik, alışkanlıklar konusunda kısa bilgiler verilmiş. Verilen bilgilerin ardından ebeveynlerin o konularla ilgili soruları yanıtlanmış.

Ben anne olarak merak ettiğim konu başlıklarını okudum. Genel olarak davranış kazandırma noktasında klasik eğitim sistemimiz gibi bireydeki benzerlikleri ortaya çıkarma amacından ziyade ondaki farklılıkları ortaya çıkarmaya odaklanın diyor. İyi bir model olmak, kaliteli vakit geçirmek, çocuğun dünyasına oyunla inmeye çalışmak, yargılayıcı bir tutumdan daha çok işbirlikçi yaklaşım içinde olmak, ilgi konusunda kardeşleri ayırt etmemek, her çocuğun farklı yeteneklerini desteklemek faydalı olacaktır. Çok kontrolcü olmak kişileri yorar doğallığı tercih etmek gerekiyor. Yetiştirildiğiniz anne-baba modellerinden kurtulmak için çocuğunuzu tanımak ona göre bir model çizmek en doğrusu.

Ruhsal rehberim Clarissa, bilge kadın manevi ortamını tertipli tutar. Bunu zihnini berrak tutarak, çalışmaları için temiz bir yer ayırarak, fikirlerini ve tasarılarını tamamlamaya çalışarak yapar diyor. Osho’da zihninin kölesi olma, kendi kendinin farkında ol, diyor. Klasik bir yöntemle yetiştirilmiş bir çocuktun, çocuklarını aynı yöntemlerle yetiştirme, ayna nöronlarının kopyaladıklarına kanma, manevi ortamını temiz tutarsan olumsuz tekrara düşmeyi de aza indirgersin. Elinden geleni yapmak için çabalıyorsun mükemmel olmak zorunda değilsin.







4 yorum:

  1. Manevi ortamını temiz, tertipli tutmak deyişi çok hoşuma gitti :) Müzik de bir harika, arasıra dinlerim artık grubun şarkılarını..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çünkü zihnimizi olumsuz düşüncelerle ve öğrenilmiş çaresizliklerle çok kirletiyoruz, ayık olmak temiz tutmayı sağlayabilir:)
      müzik, dünya seslerinden.. Beğenmene sevindim,
      sevgiyle ve ışıkla kal..

      Sil
  2. şahane bir yazı Bahar'cım eline sağlık, ister istemez nasıl yetiştirildiysek öyle yetiştirmeye eğilimli oluyoruz ama zihnimizin kölesi olmayacağız, eline sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. zihnimizin olumsuza odaklı kölesi olmamak zor ama farkında olmak da bir gelişme sağlar diye düşünüyorum:)
      teşekkür ederim, sevgiyle..

      Sil