13 Mart 2015 Cuma

Yerdeniz Büyücüsü - Ursula K. Le Guin


"Soğuk sisin neminden ıslanmış cılız kollarına bir baktı; kuvvetsizliğine hiddetlendi; kuvvetinin sınırlarını biliyordu. İçinde bir güç vardı. Bir de nasıl kullanıldığını bilse; bildiği tüm sihirler içinden kendisine ve beraberindekilere bir üstünlük, en azından bir şans sağlayabilecek hileler aradı. Fakat güç sadece ihtiyaç olduğunda ortaya çıkmaz; bilgi de olması gerekir."

"Duyabilmek için susmak gerekir."

"Akıllıya soru gerekmez; aptal ise boşuna sorar."

"Kendi gücünü fırlatıp atan kişi, bazen çok daha büyük bir güçle dolar."

"Seni Ar Nehri'nin kaynağında adlandırdım. Dağdan gelip denize akan nehrin kaynağında. Bir adam varmakta olduğu sonu bilir ama bir daha dönüp dönmeyeceğini, ilk başladığı yere geri dönüp o başlangıcı benliğinde tutup tutamayacağını bilemez. Eğer nehrin akıntısında döne döne sürüklenen bir çomak değilse, o zaman nehrin kendisi olmak zorundadır;kaynağı noktadan, denize döküldüğü yere varasıya, tüm bir nehir. Sen Gont'a döndün, bana döndün, Ged. Şimdi ise gerisin geri dön ve kaynağın kendisini, kaynağın da önündeki kaynağı ara. Elde etmek istediğin güç umudunu onda bulabilirsin."

"Denizden fırtınalar ve canavarlar gelir ama kötülük gelmez. Kötülük karadadır."

"İnsan önünü sözle değil, ışıkla görebilir ancak! Işık, güçtür. Büyük bir güç, bizim varlığımızın kaynağı ama bizim gereksinimimiz dışında, kendinden var olan bir güç. Güneş ve yıldızı ışıkları, zamandır; zaman da ışıktır. Yaşam güneş ışığında, günlerde ve yıllardadır. Karanlık bir yerde, yaşam, ışığı adıyla seslenerek çağrılabilir.."



 Edebiyatımızda Mülksüzler adlı eseri ile bilinen, Le Guin çizgisi "Yerdeniz" dizisi ile geniş bir koleksiyon oluşturmuştur. Yerdeniz Büyücüsü, Atuan Mezarları, En Uzak Sahil, Thanu, Yerdeniz Öyküleri ve Öteki Rüzgar adlı kitaplardan oluşuyor seri.

Yerdeniz Büyücüsü; Sitedeki Savaşçılar, Gölge, Büyücüler Okulu, Gölgenin Serbest Kalışı, Pendor Ejderhası, Av, Şahinin Uçuşu, Avcı, İffish ve Açık Deniz olmak üzere on bölümden oluşuyor.

Kitap, Onakçaağaç Köyü'nde annesiz babasız kalan, teyzesinin yanında yaşarken keçileri otlatan ve onlara değişik cümleler söyleyen, onlar üzerinde güç kurduğu fark edilen Duny adlı bir çocuğun hikayesiyle başlar. Çocuk bir cadının yanında bulma, bağlama, onarma tılsımlarıyla; şifalı otlarla tedavi hakkında çeşitli bilgiler öğrenir. Daha sonra Re Albi'de  yaşayan bir ustanın yanında çırak olur ve ustası ona Ged adını verir. İçindeki güçlerin sırrına hemen hakim olmak isteyen Ged, ustasının sakin, sebat dolu yaşamına ayak uyduramaz. Ged, Roke Adası'ndaki Büyücüler Okulu'na gider. Bu okulda büyü ahlakını alırken, inceliklerini öğrenirken; bir gün, arkadaşları ile iddiaya dönüşen bir olayın içine girer. Bu iddia onu yaşamı boyunca tesiri altına alan bir yolculuğa sürükler.

Nefret ve gurur yüzünden, yaşamsızlık güçlerinin kendine hakim olmak istediği bu açık deniz ve kara yolculuğunda Ged, nam-ı diğer Çevik Atmaca aklanabilecek mi?

Le Guin'in yarı gerçekçi, yarı fantastik bir temayı büyülü bir dille anlattığı masalsı bir kitap Yerdeniz Büyücüsü. Porsuk Ağacı'ndan yapılmış bastonuyla, deriden cübbesiyle peşine düşen gölge ile canı pahasına mücadele eden Çevik Atmaca'nın tılsım ve macera dolu hikayesinde kaybolacaksınız...




22 yorum:

  1. Mülksüzler romanına bayılmıştım. Yer deniz Üçlüsünün animesini izledim. Çok güzeldi. Bunu da okuyayım var elimde. Nedense pek dikkatimi çekmemişti. Sen paylaşınca kıymetli mi oldu ne? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. onu okuyacağım inşallah. animesi de var demek hemen izlemeliyim.
      çok güzell :)

      Sil
  2. Yazarın 'Mülksüzler' adlı kitabını okumak isterken bir kitap daha eklendi listeye :)
    Kötülük karadadır' güzel ...

    YanıtlaSil
  3. Fotoğraf ne hoş ;))
    İlginç bir seri, fantastik serileri okumayı seviyorum aklımda bu kitap da artık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gülce'nin prenses sopası o :)
      daha dört kitap var onları da almalıyım dedim ben de :)

      Sil
  4. Bu kitabıda dahil vaktiyle bir çok kitabını okumuştum,marifetler kalmış en çok aklımda...

    Yaşadığımız günlerin karanlığından mı nedir inan isterdim şöyle iki güneşli daha aydınlık bi gezeğende yaşamayı:)

    Günlerin huzurla geçsin mavim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok okuyorsun sen, ne güzel,
      inşallah gönlünce olur her şey :)
      huzurlu geceler..

      Sil
  5. "Duyabilmek için susmak gerekir." Ah şu zamanda kimse kimseyi duymuyor mavicim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. günümüz insanının önemli sorunlarından biri çok doğru..

      Sil
  6. Tam istediğim tarzda kitap . Denizden fırtınalar ve canavarlar gelir ama kötülük gelmez. Kötülük karadadır. bu söze de aynen katılıyorum :D

    YanıtlaSil
  7. ilk 4 kitabı var elimde , çok ta bekletmemeliyim diyerek okunacaklarım arasında yer almış durumdalar :D çok keyif aldığım , hissettirme katsayısı yükset , etkileyici ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de serinin devamını da okumalıyım dedim, güzel :)

      Sil
  8. Merhaba sitenizi yeni keşfettim fazla yorum yazmayacağım takibe alındınız sevgiler

    YanıtlaSil
  9. bizim ursula ülgen bu ya. beş fal beş liraya bakıyor. büyücü medyumlardan :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))
      iyi büyücülerden ben de baktırayım falıma :)

      Sil
  10. Ursula Leguin ile yeni tanıştım. Yerdenizi mutlaka set olarak alıp okumayı düşünüyorum. Bu arada bloguma da beklerim.

    http://kanvekuller.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hoş geldiniz :)
      fantastik roman seviyorsanız beğeneceğinizi düşünüyorum.
      ben de uğrarım tabii, sevgiler.

      Sil