6 Mart 2015 Cuma

Cehennem Deresi - Gülsen Varol


Şiirlerini beğeniyle takip ettiğim sevgili Gülsen Varol öğretmenimizin okuduğum ilk romanı. Kendisinin daha önce yazdığı ilk romanı ise, Albümdekiler ismini taşıyor.

Cehennem Deresi, bu isme sahip bir mahalle sakini olan, hain bir pusuda yaşamının gidişatı tamamen değişen Ercan'ın zorlu yolculuğu ile başlıyor. Geride kalan babası Erhan, onunla yolları kesişen Aysel, aşkın ince sızısını onda bıraktığı Nihan ve diğer kahramanların içine dahil olduğu olaylarla sürüyor.


Yaşamamımızın ortası, bir çizgi ya da bir dere ile ayrılır sanki. Derenin bir kenarında bizim hayallerimiz, beklentilerimiz; öteki kenarında ise, olacakların olduğu, insan gücünün yetersiz kaldığı yazgının getirdikleriyle varlığını idame ettirmeye çalışan benliğimiz yer alır. Aşkın kuşattığı esrik düşleri derenin karşı tarafında, uzağımızda bırakırken; derenin öteki tarafında aşka, güzelliğe hep hasret kalarak, yüzleşiriz gerçeklerle.. Dere akar gider, dinlemez, beklemez. Onun yansımasında kah olmak istediğimiz ben'i görürüz, kah gerçekten var olduğumuz, şartların, tercihlerin, kararların içinde beliren suretimizi görürüz. Bu gördüğümüz, yaşadığımız cehennemdeki Gayya Kuyusu'nu andırır kimi zaman. Zira insan aklına, hayaline sığmayacak öyle çetin olaylar yaşar ki, gerçek yaşamda doğup büyüdüğü, anılarını bıraktığı bir mahalle adı olan cehennem deresinde gerçek hayatta boğuştuğunu görür. İrkilir, sarsılır. Ah minel aşk, bir hıçkırık olarak kalır. Ercan ve Nihan'ın aşkı da yazgının büyük gücüne karşı direnebilecek midir? Yoksa aşk, yanık bir türkü olup, günümüzde de yaşanmadığı, özlem duyulduğu şekilde Kaf Dağı'nın arkasında mı gizlenecektir?

Gülsen Varol, çağımız insanının, gerçekler, düşler arasında beliren handikapını kahramanların yaşadığı olaylarla birleştiriyor. Bunu sade, duru ve içten bir üslupla aktarıyor.

20 yorum:

  1. ben de blogumda bir kitap çekilişi düzenliyorum, ilginizi çekerse beklerim.
    mugeninlistesi.blogspot.com

    YanıtlaSil
  2. Anlamlı bir olay örgüsü varmış mavim :)
    Yoksa aşk, yanık bir türkü olup, günümüzde de yaşanmadığı, özlem duyulduğu şekilde Kaf Dağı'nın arkasında mı gizlenecektir?' kimbilir belki de..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. akıcı oldukça :)
      belki de öyle bir şey düşlerde güzeldir..

      Sil
  3. Sevgili Maviye İz Süren,

    Gayya Kuyusu tabirini nerede görsem kulaklarımı dikip bakarım, hangi romanda rastlamıştım o sözcüklere bilmem ama neyin nesi diye araştırdığımda öyle ödüm patlamıştı ki izi kaldı.

    Okunası bir kitapla daha tanışmış oldum..teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gayya kuyusu tüyler ürpertici..

      sevindim buna, ben teşekkür ederim :)

      Sil
  4. duymamıştım hiç , o kadar uzun ki okunacak listem , ama fırsatını bulur bulmaz edinmeye çalışayım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. listeler hiç bitmiyor haklısın, keyifli okumalar..:)

      Sil
  5. Listeme ekledim bu kitabı :)

    YanıtlaSil
  6. Yine aydınlandım desem ! Benden bıkacaksın ama okumadım ne yapayım sanırım kitap konusunda keşiften korkuyorum ve es geçiyorum genelde :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. olabilir canım çook okumadığımız kitap var, keşfedilmeyi bekleyen :)

      Sil
  7. Canim benim, listeme ekledim.

    YanıtlaSil
  8. Sayfalar dolusu yazdığım teşekkür yazım silindi gitti.. Zaten ağlamaya sebep arayan gözlerimi sevindirdim.. Tekrar gelmek üzere teşekkürlerimi bırakıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bazen yorum yazarken öyle durumlar yaşanıyor siz üzmeyin kendinizi..
      ben teşekkür ederim, böyle güzel ve hayatın gerçek ihtimallerini barındıran bir eseri bizimle buluşturduğunuz için..
      sevgilerimle..

      Sil
    2. sayfamda silinmeyecek bir iz bıraktı yorumun Maviizim..

      Sil
    3. Çok sevindim çok teşekkür ederim ♥♥

      Sil