12 Ekim 2014 Pazar

Olduğu Kadar Güzeldik


"Sevilirken, kendimize, sevdirmeye çalıştığımız zamanlardaki kadar bakmıyoruz çünkü hiç. Biri gelip bizi tezgahtan alana kadar, bir manavın önlüğüne süre süre patlattığı elmalar gibi cilalayıp duruyoruz kendimizi. İlk ısırıktan sonra, ısırılan yerlerimizden kararmaya başlıyoruz ama."

Mahir Ünsal Eriş'in 2013 yılında İletişim Yayınları tarafından basılan ve 60. Sait Faik Abasıyanık Hikaye Armağanı'nı kazandığı öykü kitabıdır. Kitap, Sen o zaman parasız yatılıydın, benim adım Feridun, işe çıkılacak gün, kanatlarımız olsa be Metin, malibu, dayımın Avrupa'ya kaçırılışı, zehir miktarda, stoper olarak adlandırdığı sekiz öyküden oluşmaktadır.

Öykülerin çoğu Eriş'in büyüdüğü Bandırma'dan, Erdek'ten, gözlemlediği aile ilişkilerinden, kaybolan dayılardan, bilmezden gelinenlerden, uykusunda ağlayan adamlardan, pişmanlıklardan, ödenen bedellerden izler taşıyor.

Olduğu Kadar Güzeldik, sokaktan gelen seslerin, bangır bangır Yıldız Tilbe dinleyen evlerin içine taşıyor sizi. Bir gevezeleşip, bir susanları, "iyi olalım be ne olur" diyenleri, helallik isteyenleri anlatıyor.



Hani,” dedi. Denizde, suyun üstünde bırakırsın ya kendini. Düz yatmak için değil ama, yüzüstü, kollar bacaklar serbest. Denizanası gibi. Uzaydaymışsın gibi sanki. O hissi çok özlüyorum ben. Kendi ağırlığımdan kurtulma hissini. Denize gidelim..

18 yorum:

  1. adem yoksun'un yazdığı o şiir kitabı ve önsözü okudum, açıkçası bi hazine bulmuşum. onu bana sen önermiştin,eminim bu kitapta öylesidir.teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. rica ederim, çok sevindim beğenmene, özelikle şiir severlerin okuması gerekiyor o kitabı..
      aslında her zaman iyi kitaplar okumuyorum ama bu kitap iyi bir öykü kitabı :)

      Sil
  2. Güzel kitaptı.
    Beni farklı dünyalara ulaştırabildi.
    En çok akıcı olmasıyla ilgimi çekti.

    YanıtlaSil
  3. yalnız kalmak istiyorum derken bile yanımda birilerini istiyorum. Hileli...

    YanıtlaSil
  4. Sen olmasan hiç fark etmeyecektim kitabı. Çok güzel alıntılar =)

    YanıtlaSil
  5. Hiç bıkmadan okuyabilirim seni, hiç bıkmadan.
    Yarın da fırsat bulabilirsem alacağım kitabı. Hazır kitabımı az evvel bitirmişken.

    YanıtlaSil
  6. Elma benzetmesine bayıldım:-)

    YanıtlaSil
  7. bu kitabı görmemiştim. ne güzel alıntılar yapmışsın

    YanıtlaSil
  8. İlk paragraftaki elma ve insan tanımı nasıl güzel bir anlatım olmuş. Çoğumuz bir ısırık alınmış elmayız. Sırf şu paragraf yüzünden bu kitabı okurum ben.

    YanıtlaSil