20 Ağustos 2021 Cuma

Yaşam bir düştür, uyanmak bizi öldürür- Virginia Woolf

 


Fethiye’de değerli profesör hocamın kitaplığından okuduğum bir kitapla geldim bugün.
Destek Felsefe grubunun 43. Sayısı; “Bitimsiz bir neşeyle çökkünlük arasında duyarlılık ve aykırılık” alt başlığıyla yayımlanmıştır.

Bu kitapla  Virginia’nın felsefesine, onun felsefesini kavrayabilmek adına yaşamındaki detaylara, kırılma noktalarına, ardında bıraktığı eserlere eğilmeden önce onun karmaşık içsel dünyasını tanıyoruz.

Sınırda olmanın zorlayıcılığını, yazıyla olan ilişkisini, kendini çökkünlüğün içinden kurtarıp yeniden inşa etmesini, bilincinin sınırını keşfetmesini, düşünsel yolculuğunda cinsiyetçiliği sorgulamasını ve umudunu kaybettiğinde bu dünyadan çekip gitmeye iten şeyin nedenini bu kitapta kısa ve öz bir şekilde okuyoruz.

Virginia Woolf okumaya başlamadan önce bu kitap, okurlara rehber olabilir, bir nevi onun dünyasına hazırlık kitabı. Onun kitabından pasajlar da yer alıyor. Bana ilk okunacak ve anlaşılır kitabı hangisidir diye sorarsanız, Kendine Ait Bir Oda diye yanıtlarım.

Okumakla kalın:)
***

“Bizi yaşlandıran ve öldüren şeyler; felaketler, cinayetler, ölümler, hastalıklar değildir; insanların bakma, gülme, otobüslerin basamaklarına koşuşturma biçimleridir. “




8 yorum:

  1. Ben de o kitabı öneririm. Ve okumadan önce uyku alınmış, zihin dinç, savrulup gitmelere hazır olunmalı :)

    YanıtlaSil
  2. Fethiye'de kendime ait bir odayı düşledim. Yaşamı bir düş gibi hissedebilirdim. Uyanmak istemediğim bir düş... Okurken içimden geçti.

    YanıtlaSil
  3. Mesleğimden ötürü başlamıştı ilgim yıllar önce fakat şimdi sanki bir uzak teyze gibi oldu bana.. ben ama orlando diyeceğim :)
    Kendime ait bir evim varken bir zamanlar, hayatın farklı bir dönemecinde şu an kendime ait bir odam bile yok aslında…

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. onu okumadım ben, listeme alıyorum:)
      canın sağ olsun, olur inşallah:)

      Sil
  4. Bende şuan Kendine Ait Bir Odayı okuyorum. Bitireceğim bugün.Düşüncelerini aktarma şekli o kadar içten ve bir o kadar da karışık ama bir o kadar da haklı. Çok sevdim,çok.

    YanıtlaSil