29 Mart 2021 Pazartesi

Afyon ve Diğer Öyküler- Geza Csath


Macar edebiyatıyla tanışmak adına, psikiyatr, müzik eleştirmeni ve yazar Geza Csath’ın Afyon ve diğer öyküler adlı kitabını okudum.

Csath, yazdığı öykülere aldığı tıp eğitiminin etkilerini katmaktan çekinmemiş.
Modern psikolojinin ruhuyla yazılmış bu anlatılar, karanlık karakterlerin grotesk, karmaşık dünyasından damıtılarak oluşturulmuş.

Uyuşturucu bağımlılığı konusunda hem kendi deneyimlerini hem de klinik deneyimlerini, yaşadığı yüzyılın ahlaki çöküşünü kişiler üzerinden acımasız bir şekilde anlatmış. Öykülerin bir kısmı hayvanları kesme, biçme şeklinde şiddet içeriğine ve caliban insanı irdeleyen bir yerde durma özelliğine sahipti. O yüzden sevmedim. Afyonlaşan bir kafadan da bu beklenirdi sanırım. Kafa Neron kafası:) Yakarım Roma’yı da yakarım! Tehlikenin uç eşiğini arayan insan anlatıları. Bakınız, psikiyatr Geza Csath biyografisine. Okumakla kalın efenim:)
***
“Dinleyin beni. Öncelikle geçen şey zaman değil, biziz. Bu eski bir mesele. Bunu Kant bile biliyordu. Zaman yoktur. Fakat bizlerin bir bilinç noktamız var. Vücudumuzun yıpranması, beynimizin tükenmesi, hastalıkların bizi öldürmesi; bu zamanın olması bilincidir. Oysa söylediğim gibi, zaman yoktur.”s.31







2 yorum: