"Gerçek bir sevgiyi yaşayabilmek için, önce her insanın kendi bireyselliğini yaşaması ve bu ayrı oluşun bilincine varması gerekir."
"İnsan bir bütündür. Düşüncesi, duyguları ve hayat pratiği, birbirinden ayrılamaz. Duygusal açıdan özgür olmadıkça, düşüncesi de özgür olamaz. Toplumsal ve ekonomik şartlardan bağımsız olmadan ise, duygusal özgürlüğe ulaşamaz. "
"Sevme eylemi sırasında, insan kendisini evrenle "bir olmuş gibi" hisseder. Ama gerçek sevgiye ancak kişinin bu süreç içerisinde bile kendi varlığını, bütünlüğünü ve bir tek kerelik oluşunu unutmaması sayesinde varılabilir."
"Eğer bir diğer insanı kendimden ayrı ve farklı olarak algılıyor ve onu bir yabancı gibi görüyorsam, aslında ben "kendi kendime karşı bir yabancıyım" demektir."
"Var olan ya da olması mümkün olmayan bir şeyi umut etmek anlamsızdır. Zayıf bir umudu olanlar ise, genellikle tembelliği ya da şiddeti seçerler. Ama güçlü bir umudu olan ve insanın potansiyel yeteneklerine inanan bir insan, yeni bir hayatın işaretlerini hemen tanı, onlara ilgi duyar ve gün ışığına çıkabilmeleri için, elinden gelen tüm çabayı gösterir."
Kitap, yaşamak bir sanattır, yeni bir insan bilimi, yanılgılar ve hayal kırıklıkları, engelleyici tutkular, geliştirici eğilimler, yol ve yol göstericiler, hayaller ve vizyonlar şeklinde adlandırılmış yedi bölümden oluşuyor. Genel olarak Erich Fromm'un çeşitli kitaplarından alınmış bölümler ile "Fromm Düşüncesi" hakkında en derli toplu şu noktaların altını çiziyor: hayat ve çekilen acılar karşısında insanın durumu, dıştan içe doğru özgürlük kazanmanın yolları, toplumsal yanılgılar, yanlış sevgi ve simbiyotik davranışlar, narsizm ve bencillik, sadizm, duyarsız yıkıcılık, akılcı sevgi ve üretici aktivite..
Yaşama Sanatı, çağdaş toplumların yapısını iyi kavrayan, onlar üzerine çözümlemeler yapan bunu çarpıcı teşhislerle akıcı bir şekilde aktaran Erich Fromm'un düşünce dünyasının, yaşam felsefesinin özetini andırıyor.
Toplumsal, ekonomik şartları bağımsız olmadan duygusal özgürlüğe ulaşamayız, cümlesi Türkiye'yi nasıl güzel de anlatıyor. Duygusal açıdan özgür olamayınca, düşünce de özgür olmuyor.
YanıtlaSilbu konudaki tespitinde de benim de aklıma Maslow'un ihtiyaç hiyerarşisi geldi. İnsanın kendini gerçekleştirebilmesi için yani düşünce bazında farklı çıkarımlar yapabilmesi için öncelikli basamakları aşması gerekiyor. Ülkemiz bu konuda ne yazık ki daha ilk basamaklarda ve birçok konuda bağımsızlığa erişmemiş durumda..
SilEvet Fizyolojik ihtiyaçlarını gerçekleştiremeyen toplum güvenlik, sevgi, saygı ve kendini gerçekleştirme en sona yapacaktır. Maslov'un ihtiyaçlar hiyerarşisine verilebilecek en güzel örnekte Soma'daki maden işçileri. Bu ülkenin düzelmesi için herkesin ekonomik refaha özgürlüğe ulaşması lazım.
Silfromm'a göre insan yaşadığı toplumun ürünü. toplumumuz ise gittikçe insanı değersizleştiriyor.
Sildilerim öncelikli ihtiyaçların karşılandığı, insanların kategorize edilmeden algılandığı,yaşam anlamının daha üst düzey kazanımlarla sorgulandığı bir toplum haline geliriz..
Hakikaten yahu ben neden en çok kendime yabancıyım?
YanıtlaSilFromm diyorki, insanın asıl sorunu özgürlükten yoksunluktur. bu durumda insan kendine yabancılaşmaktadır. yabancılaşmış kişi, bireysel duygu ve düşüncelerini kendi dışındaki bir nesneye aktardığı için, o artık kendisi değildir. İş, görev, sorumluluklar, toplum baskısı, insanın kendi olmasını engellemektedir.
SilÇoğumuz bunu yaşıyoruz..
erıch frommm "Eğer bir diğer insanı kendimden ayrı ve farklı olarak algılıyor ve onu bir yabancı gibi görüyorsam, aslında ben "kendi kendime karşı bir yabancıyım" demektir.'' ve yine düşündürdü :)
YanıtlaSilçok düşündürüyor :)
Silbu kitabı daha önce görmüştüm , hatırlatma iyi oldu , alıntılarsa çok güzel:D
YanıtlaSilsevindim, teşekkür ederim :)
SilAlıntılar çok güzel ve ben bu kitabı okumadım =(
YanıtlaSilokursun inşallah :)
SilBence aşk tüm bunların dışında bir çekim yasasına sahip, yoksa hasretlik neden var ki:)
YanıtlaSilGene güzel bir kitap okumuşsun :)
sanırım aşkın yasaları çok ağır :)
Silteşekkür ederim :)
Rüyalar, Masallar, Mitler'ini okudum Fromm'un, listeme aldığım sıradaki kitabı buydu. Burada denk gelmek de güzel oldu :)
YanıtlaSilsevindim ahududum :)
Silben de öteki kitaplarını da okumak istiyorum :)