15 Ekim 2022 Cumartesi

Kazananlar- Laetitia Colombani

 


Yazarın okuduğum ikinci kitabı. İlk kitabında üç kadın öyküsünü bir arada vermişti. Fransa'da çok satan bu romanında da farklı zamanlarda yaşayan iki kadın öyküsü var. Birinci kadın; günümüz Paris'inde kariyeri uğruna bir çok bağlılığından vazgeçmiş, günün sonunda kendi içsel dinamizmini yitirmiş bir avukat Solene. Psikiyatristi, yeniden ayağa kalkması için gönüllülük faaliyetlerinde yer almasını istiyor, o da saraya arzuhalci olarak katılıyor...

İkinci kadın; 1925'li yılların Paris'inde yaşamış, mücadeleci, hayatının anlamını bulan, haliyle her nasıla tahammül etmeyi bilen başka bir kadın, Blanche. İki kadının hikayesi sokaklarda yaşayan, yurdundan, evinden ayrılmak zorunda kalan bir çok kadının sığınma evi olan, Paris'in merkezinde yükselen Kadın Sarayı'nda birleşiyor. Bu kesişme durumu, başka hayatların zorluklarını da gözler önüne seriyor. Paylaşılmayan her duygu kayıptır. O yüzden paylaşmak, sadaka vermek, yardım etmek, dayanışma içinde olmak bizi başka göklerde koruyacak yüce erdemlerdir... 

***

"Sevilmek için kendisinden olması beklenilen kişi olmuştu. Başkalarının arzularına cevap vermek için kendi arzularını inkar etmişti." (S.73)

"Bir eylemin ardından bir başka eylem gelmeliydi, tıpkı bisiklet pedalı gibi. Acı bitiyor mu? Hayır. Bu yüzden biz de durmadan devam etmeliyiz." (S. 106)

"Çocukluğunuzda eksikliğini çektiğiniz şey, sonsuza dek eksik kalır: babasının masasından karnı doymayan bir kişi ömür boyu aç kalır." (S.119)

"Bir gün ormanda korkunç bir yangın çıkmış ve bütün hayvanlar çaresizlik içinde felakete bakıyormuş. Bir tek, küçük bir sinek kuşu, gagasıyla taşıdığı suyu alevlerin üzerine dökerek yangını söndürmeye çalışıyormuş. 'Zavallı kaçık' demiş armadillo, 'Yangını böyle söndüremezsin ki' 'Biliyorum' demiş sinek kuşu. 'Ama en azından payıma düşeni yapmış olurum.' (S.121)

"Bir acıya şahit olduğumda kendime şu iki soruyu sorarım: bu acının kaynağı nedir ve bu acıya çare olmak için ne yapabilirim?"(s.131)





16 yorum:

  1. Hiç okumdaım kitaplarını. Bu ara kendime eksi not veriyorum okuma konusunda..alıntıların yine güzeldi. Sİnek kuşu..mantıklı mı bunuyapmak diye sorguluyorum artık ne bileyim..sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tavsiye ederim kitaplarını:) sonbahar yoğun oluyor evet, okursun... günümüzde sinek kuşunun çabası hafife alınıyor.. teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  2. keşke herkes bir sinekkuşu kadar olabilse...

    YanıtlaSil
  3. eskiden bir deniz yıldızı hikayesi vardı, sinekkuşu diğer versiyonu sanırım, eskiden ben de böyle düşünürdüm artık değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. günümüz dünyası için böyle durumlar çok fantastik:)

      Sil
  4. Kadın hikayelerini seviyorum Bahar'cım, ilginç bir konusu varmış, bakmak isterim, eline sağlık, sevgiler:)

    YanıtlaSil
  5. Çaba harcamak, emek vermek, iyilik etmek, sevgi vermek bunların değeri çok büyük. Karşındaki değerini bilmese dahi kendini mutlu etmek için yapmalı insan..
    Öneri için teşekkürler. Sevgiler canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. insanı iyi hissettiriyor:)
      rica ederim canım, sevgiler...

      Sil
  6. Alıntılar etkileyici gerçekten, merak uyandırıyor. Öneriniz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  7. Sinek kuşu yerine karıncalı versiyonu da var

    YanıtlaSil