11 Ağustos 2022 Perşembe

Sommaren med Monika, 1953

Monika ile Bir Yaz; yaşadıkları kasabadan bir yaz günü kaçan on dokuz yaşındaki Harry ile reşit olmamış Monika arasındaki ilişkiyi gözler önüne seren Bergman filmi.

Küçük yaşta annesini kaybeden Harry, Monika'da annesiyle yarım kalan ilişkisini, sevgisini tamamlamaya çalışır. Fakat Monika yaşı gereği daha havai ve eğlenmeye düşkündür. Adeta kaçıngan bağlanma tarzının beden bulmuş halidir. Harry, terk edileceği korkusuyla yaşayan aşkını sevgiye dönüştürmeye çalışarak kalıcılığı yaratmaya çalışan bir kişilik. Farklı bağlanma tarzları kehanetleri kendine çeker. Çünkü insanın yarım kalmış yanını birinde tamamlamaya çalışması, ilişkide her zorluğu tek kişinin göğüslemesi, kendince yapıcı olması mutlaka bir patlamayı beraberinde getirir. Fransız Psikanalist Lacan şöyle der: "Kişideki eksik, ötekinde saklı değildir. Aşkın bütün sorunu budur." İnsanın bu gerçeği tüm duyularıyla anlayana kadar gösterdiği bütün iyi olma çabaları kocaman bir hiçtir. 

Bergman'ın siyah beyaz filmlerindeki imgeler üzerinden derin anlatımını beğeniyorum. Bu arada, sanat yorumlayışları özneldir. Ben sinema yorumcusu değilim, sadece dünyamı zenginleştirmek adına izlediğim filmleri bireysel perspektifimden ele alıyor ve kendi kişisel tarihime not düşmek adına yazıyorum...



6 yorum:

  1. Filmlerin alt mesajlarını pek anlayabildiğimi sanmıyorum ama bazıları anlamasam da yüreğime dokumuyorlar.

    Müzik ne güzelmiş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle:)
      bu grubun şarkıları çok hoş, sevgiler..

      Sil
  2. İlgi çekici duruyor. Kaleminize sağlık. Sevgiler…

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sürükleyiciydi:)
      teşekkür ediyorum, sevgiler...

      Sil
  3. Çok seveceğimi düşünüyorum, buna bakayım Bahar'cım eline sağlık:)

    YanıtlaSil