Poetika; Aritoteles ‘in ezoterik metinlerinden biri. Ezoterik, içe dönük, belirli kişilerin içselliğiyle sınırlandırılmış felsefi öğretilerdir. Eserin hangi dönemde yazıldığı belli değil, bir kısmı kaybolmuş bu el yazmaların. Platon’un Akademiası’nda yirmi yıl boyunca ünlü filozofun öğrencisi olan Aristoteles, salt şiirin yazılış biçimini değil edebiyatın türlerinin, kurmacanın yazılış yöntemlerine yönelik tüm görüşlerini aktarıyor. Edebiyatın temelinde olayları ve eylemleri “taklit etme” niyetinin bulunduğunu ifade ediyor. Kitabın seksen beşinci sayfasından itibaren notlar bölümü başlıyor. Oraya ayrı bir ayraç koymak gerekiyor çünkü metni okurken bu notlara başvurarak bir okuma yapmak şart.
İki bin küsur yıllık eksik ve dağınık bir metinden bile öğreneceğim şeyler olduğunu düşünerek okudum. Çevirmen Samih Rifat da, bu düşünceyle çevirisini yapmış. Bana kalırsa bu kitap bütün kurmaca eserlerinin ilk kaynak kitabı…
***
“Ozan, tıpkı ressam ya da başka herhangi bir imge yapımcısı gibi taklit eden biri olduğuna göre şu üç durumdan birini taklit etmek zorundadır her zaman; ya var olmuş ya da şimdi var olan şeyleri ya var oldukları söylenen ya da var gibi görünen şeyleri ya da olması gereken şeyleri. Bu durumları da sözle aktarır bize; yaban sözcüklerle, eğretilemelerle ve sözel dışavurumda bir sürü değişikliğe baş vurarak- bunları yapma özgürlüğü ozana verilmiştir çünkü.”( s.77)
Zor ama bu emeğe değen bir okuma gibi görünüyor Bahar'cım, bravo gerçekten, eline sağlık sevgiler:)
YanıtlaSilöyleydi Erencim:)
Silçok teşekkür ediyorum, sevgilerimle...