29 Aralık 2021 Çarşamba

İşte Deniz Maria- Ferit Edgü

 
"Ben minimal öykülerimde her şeyden önce “olay”ı önemsiyorum. Ama benim “olay” larım, gözümün gördüğü olaylar değil. Çünkü ben, kendimi bir tanık yazar görenlerden değilim. Olayları, gözlerimi kapadığımda daha iyi görüyorum. Yıllar önce söylediğim gibi, düş ile gerçek koşut gidiyor yazdıklarımda.
Peki, niçin minimal, diye sorulacak olursa, yalınlığa, daha çok yalınlığa, artık hiçbir fazlalığı içinde barındırmayan yapıya ulaşmak için diyebilirim. Ayıklamak, arıtmak… Tıpkı, mermerin içindeki gizli biçimi bulmak için, durmaksızın yontan o koca sert kütleyi küçülte küçülte kendi öz yapıtına varmaya çalışan emekçi-yontuç gibi. Yontuç, mermerin içinde saklı biçime(yoksa cevhere mi demeliydim?) ulaşmaya çalışıyor, bense “dil”in içindeki cevhere. Hiçbir zaman varamayacağımı bile bile. Ama gene de-"
Kitabın önsözünde böyle söylüyor Ferit Edgü. Bu minimal yalın öykülerin anlamı oldukça yoğun ve anlatımı oldukça şiirsel... Öykünün birinde Ecco il  mare, Maria diye geçen İtalyanca deyiş, yani İşte Deniz Maria kitabın ismi olmuştur. Onun öykü atmosferine kendimi çok yakın hissediyorum...
***
Hayalhane
"-Niçin kaybolmuş fotoğrafları arıyorsun. Elinde bir makinen var. Görüyorum. Yeni fotoğraflar çeksene. Hattâ o kaybolan fotoğrafları. -Ama onlar hayallerimdi."


“Ne zaman girsen düşüme, bahçen yok, diyorum.”













10 yorum:

  1. minimalizmi her alanda uygulamanın mümkün olduğunu ortaya koyuyor öyküler, teşekkürler paylaşım için :)

    YanıtlaSil
  2. Ferit Edgu büyük usta gerçekten Bahar'cım eline sağlık, şimdiden iyi seneler;)

    YanıtlaSil
  3. Edgü'de kendini bulmak, harikasın canım benim :) iyi yıllar dilerim, sağlıkla, umutla, heyecanla dolu olsun...

    YanıtlaSil
  4. 2' Ama benim “olay” larım, gözümün gördüğü olaylar değil. Çünkü ben, kendimi bir tanık yazar görenlerden değilim. Olayları, gözlerimi kapadığımda daha iyi görüyorum. ''

    ince ve güzel bir yere parmak basmış. Tebrik ederim, en kısa zamanda okuyacağım...
    Yeni yılınız sağlık, huzur ve bolca yazılarla geçmesi dileğiyle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim, yeni yılın mutluluklar getirmesini diliyorum:)

      Sil
  5. bu adam neden bu kadar harika ya..

    YanıtlaSil