Fransız Yeni Dalga Akımı'nın önemli temsilcilerinden biri olan Eric Rohmer'in "Dört Mevsim Hikayeleri" serisinin ilk filmi; İlkbahar Hikayesi. Film, üniversite öğrencisi Natasha ve felsefe öğretmeni Jeanne'in bir partide tanışmasıyla başlıyor. Jeanne, Natasha'nın daveti üzerine bir süre onun evinde kalmaya başlar. Bu iki yeni arkadaşa daha sonra Natasha'nın babası ve onun sevgilisi de katılır. Hayatın gündelik akışında sanat, felsefe, ilişkiler üzerine tartışmalar gelişmeye başlar. Rohmer, her filminde kusurlu bir kahramanı etkileyici hale getiriyor. Rastlantısal bir ilişkiden duygusal çatışmalara sürüklüyor izleyeni. İzlediğim filmleri içinde favori karakterim, felsefe öğretmeni Jeanne oldu:)
Conte d'hiver/ Kış Hikayesi, 1992
Felicie, yaz tatilini birlikte geçirdiği sevgilisi Charles ile yanlış verdiği adres yüzünden bir daha görüşemez. E o zamanlar iletişim teknolojileri de bu kadar gelişmemiş. Tutkulu yaz aşıkları birbirlerinden kopuyorlar. Paris'te annesi ve küçük kızıyla birlikte yaşayan genç kadın, aradan geçen beş yılda başka ilişkiler denese de kimseye bağlanamaz. Çünkü bir gün Charles ile karşılaşacağına ve kızının, babasını tanıyacağına inanır. Fransızların kayıp aşkı algılayışları gerçekten çok farklı.
Leonard Cohen'in bir şarkısında şöyle diyor, herkes biliyor geminin su aldığını, herkes biliyor kaptanın yalan söylediğini... Bu hayatta çoğu insan, kendi yaşamının gidişatına uygun bir yalan bulup ona inanıyor. Felicie de bu şekilde bir olmamışa inanıyor öyle yaşamına tutunuyor. Adamın fotoğraflarında yaşıyor onu, bilin bakalım sonunda ne oluyor:)
Dört mevsim hikayelerinden Yaz Hikayesi kaldıııı...
Merhaba Bahar, umarım iyisindir...
YanıtlaSilEric Rohmer ne yazık ki pek bilinmiyor. Filmlerine alt yazı bulmak yorucu oluyor bazen belki ondan. Burada paylaşman çok güzel olmuş. Kadın erkek eşitliği olsun (ki taa yıllar önce değindi buna) içinde saklı felsefeleri ile severim kendisini.
günaydın Serkan, iyiyim teşekkür ederim, sende iyisindir umarım..:)
SilRohmer başka bir boyut kesinlikle, teşekkür ederim:)
Sıra dışı konuları olan filmleri seviyorum. Bu bakımdan iki film de ilgimi çekti. İkinci film için tahminim Felicie'nin muradına ermesi. Fakat aksi durumda, çok daha sıra dışı olurdu böyle bir film için:)
YanıtlaSililk filmi daha çok sevdim, ikinci tahminin de doğru:)
Silteşekkür ederim..
böyle mevsimlerle ilgili bir kitap serisi hatırlıyorum acaba bu filmlerle ilintili mi merak ettim
YanıtlaSilyönetmenler genelde dört mevsim filmi yapıyorlar ama bunun kitabı yok :)
Silteşekkürler...
Listeme aldım bunları, sağolun 🌹
YanıtlaSilFransız sineması seviyorsan izlemelisinnn:)
Silsevgiler...