9 Kasım 2020 Pazartesi

Maviye İz Süren'e Dair VIII

 


Sevgili Aysun'un yorumu:

"Öyküler ruhumda kanatlar çıkartıyor benim. Mavi bir kuş olup uçuyorum gökyüzüne. Minicik kalbimdeki kocaman atışları anlatmaya çalışacağım sizlere. Kalbimin müziğini, farklı farklı enstrümanlarla çalınan... Duyabiliyor musunuz? Hadi gelin benim gözlerim olun, birlikte oturalım pirüpak bulutlara. Oradan bakalım hayat denilen okyanusun içine. En derinlere dalalım, yaşamın bin bir formundaki rengarenk canlıları gözlemleyelim. Ne kadar da benziyor insanlara değil mi? Yaşamın her alanındaki büyük savaş. Sevilmek, anlaşılmak; ait olmak istemenin, hayatta kalmanın, nice duygunun savaşı.
Deniz kabuğunun içindeki inci taneleri gibidir hayat. Bir yerlerde gizlenmiştir ve senin onu bulup yüzeye çıkarmanı ister. Öyküler de böyledir işte... Her okuyanın kendinden mutlaka bir şeyler bulacağı, kalbinin derinliklerinde gömülü olan yere dokunan. O inciyi bulup avuçlarına usulca bırakan. Bazen acılardan sıkı sıkı sarılmış yumak gibi hissettiren kendinizi, bazen bir çocuğun rengarenk topuyla atılan gökyüzüne, fonda şen kahkahalar, bazen de siyah beyaz bir fotoğrafa yansımış özlemlerdir. Öyküler biraz da sevdiğiniz kitaplara koyduğunuz ayraçlar gibi. Size devam etmeniz gerektiğini hatırlatan, başına ve sonuna kalbinizce cümleler ekleyeceğiniz...
Maviye İz Süren, okumaktan mutluluk duyduğum bir kitap oldu. Yazdıklarım onun yansımaları. Yüreğe dokununca, insanın ifade etmesi hiç de zor olmuyor. Dilerim size de geçmiştir bir nebze de olsa. Bir iz bırakabilmişimdir kalbinizde, hem yazdıklarımla hem de fotoğraflarımla. Masmavi bir iz...
Yolun hep güzelliklere açılsın @maviye_iz_suren Her biri ayrı özel olmuş. Sonbaharın eşsiz renkli yapraklarına yüklenip her bir öykü, usulca dalından koparak rüzgârla taşınıp bin bir yüreğe sevgiyle dokunsun dilerim. Ve senin ruhunda "Bahar"la birlikte her biri eşsiz güzellikte çiçekler açsın..."

Sevgili Gamze'nin yorumu:

"Herkese nasip olmaz bence bir bookstagram öğretmen olan, annenin kitabını okumak. Bu ayrıcalığı yaşadığım için bir kere daha teşekkürler Baharcım.


Kitapta yer alan öykülerde betimlemeler öyle derin izler bırakıyor ki yağan kar, radyo cızırtısı,kaynayan sütün üzerindeki yağ tabakası vs.
Cümle bitince o anı yaşatıyor size vurgular.
Kitapta yer alan benzetmelerde Oblomov, Jack London, Nietzsche, Freud, Kafkayi görmek çok güzeldi.
Her öykü kendine özgü sadeydi, fakat ben birkaç öyküden bir tık fazla etkilendim.
°Mesela Rüstem ustanın sanayileşen makinelesen bir çağın yarattığı duygusuz, vicdansız insanlar karşısında yaşadığı hayal kırıklığı karşısında bir kere kasaba hayatına özendim.
°Süt beyazı, hayatın Meloş'a' çık artık sıkıştığın o köşeden' deyip hiç beklemediği bir anda görücüye gelen kişi karşısında yaşadığı şok.
°Yalnız kedi, öyle üzüldüm ki sahibine olan iç sesinde. Ah beni de eskiciye versen, bir yolunu bulsam da kaçsam sokaklara diyor ya....sevilmek, ilgi görmek, okşamak istiyor hepsi bu.

💙💬Hayatın içinden olan bu öykülerin kahramanları aslında bize hiç yabancı değil.
Hepimiz bu hayatta zaman zaman karanlığın içinde dans eden gölgeleriz.
Mavilerin, maviliklerin hep hayatımızda olup bize yol gösterip varacağımız yere kadar bize eşlik etmesi dileğiyle.
Kalemine sağlık arkadaşım.
Sen hep yaz okuruz. @maviye_iz_suren
#alinti
Bazen gerçekleştirmek istediğimiz bir eylemi kafamızda büyütür, büyütür kocaman çığa dönüştürürüz.O eylemi kafamızda büyüttüğümüz için gerçekleştirmesi zor gelir bize. Halbuki amaçlarimizi bir an önce hayatımıza geçirebilsek daha hafif, daha rahat bir insan olacağız."

2 yorum: