24 Eylül 2020 Perşembe

Her şeyi Bitirmeyi Düşünüyorum, 2020

 


Charlie Kaufman'ın senaryosunu Iain Reid'in aynı isimli romanından uyarladığı bir film. Kitap yılın en iyi romanı ödülünü almış. Karanlık bir temaya sahip, farklı bir psikolojik gerilim. Bir kadın sevgilisi Jack ile bir araba yolculuğuna çıkıyor. Jack'in ailesinin yaşadığı çiftlik evine doğru gidiyorlar ama kafasında da Jack ile ayrılmayı düşünüyor. Bu yolculuk ve ziyaret, kadının hayatında karar veremediği ya da düşünüp gerçekleştiremediği durumlara odaklanmasını, kendini sorgulamasını beraberinde getiriyor. İkili arasındaki diyaloglar hoşuma gitti, kadının içsel monologları da düşündürücüydü. Güzel bir iç hesaplaşma örneği diye nitelendirebilirim. "Her şey farklı olsaydı nasıl olurdu?" bunun sorgulanması... Sonuç olarak, bitirmeyi düşündüğün şeyi bitir ya da onunla yaşamayı öğren.

"Varlığımın anlamı, hayatın bana bir soru sormasıdır. Veya, tam tersine. Ben bu dünyaya sorulmuş bir soruyum ve cevabını vermen gerekiyor, yoksa dünyanın vereceği yanıta mecbur kalırım."

"Her şey ölmek zorunda. Gerçek bu. İnsan hep umut olduğunu ve ölümün üzerinde yaşayabileceğini düşünmek ister."


Koku: Bir Katilin Hikayesi, 2007

On sekizinci yüzyılda Paris'te bir balıkçı tezgahının altında doğan bir bebeğin kendi kaderine terk edilmesiyle başlar film. Bu çocuğun onu yaşıtlarından farklı kılan en belirgin özelliği; iyi koku alma ve kokuları ayrıştırabilme yeteneğidir. Yetim olarak yaşamını sürdüren, kimseden ilgi ve şefkat görmeyen bu çocuk büyür ve onun tek amacı dünyanın en güzel kokusunu yaratmaktır. Bu amaç uğruna her türlü yolu kendine mubah görür ve sevgi açlığını her yerde hissettirir. Patrick Süskind'in aynı adlı romanından uyarlama bir film. Konu farklı ve çok fazla işlenmediği için, bir duyu organına odaklandığı için akılda kalıcı bir etkisi olduğunu düşünüyorum. Bazı sahneler ciddi anlamda rahatsız etti beni. Ama yine de izlemeye devam ettim :)

"Oysa insanın aklını kullanabilmesi için en başta iç güvene, huzura ihtiyacı vardı."



12 yorum:

  1. Koku'yu izlemiştim benide rahatsız etti açıkçası.

    YanıtlaSil
  2. her şeyi bitirmeyi düşünüyorum çok merak ettiğim bir filmdi Bahar'cım eline sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben sevdim Erencimmm tavsiye ederim :)
      teşekkür ederim<3

      Sil
  3. Koku'yu okuldayken bir arkadaşımdan almıştım, akşama kadar elimden bırakamadan okuyup akşam geri vermiştim :) Çok ilginç gelmişti.

    İlk kitap hoşuma gider gibi geldi, not edeyim.

    YanıtlaSil
  4. benim köpeğime benzer bi köpek vardı koku'da cidden rahatsız olmuştum.

    YanıtlaSil
  5. Her Şeyi Bitirmeyi Düşünüyorum'a başladım ama yarım kaldı, devam edeceğim en kısa zamanda :)

    YanıtlaSil
  6. koku akılda kalıcıydı, ilkinin adı ilgimi çekti.

    YanıtlaSil