13 Haziran 2020 Cumartesi

Lütfen Beni Öldürme, 2006


Stranger Than Fiction, Harold adında bir vergi memurunun sıkıcı, monoton hayatıyla başlıyor.
Harold bir gün yaşadıklarını dikte eden bir kadın sesi duyuyor. Kadın anlatıcının bu çıldırtan sesinden kurtulmak için terapiste gidiyor. Onda bir çare bulamayınca bir edebiyat profesörüne danışıyor. Bir gün, kendi hayatını anlatan sesle, meşhur bir kadın yazarın sesini birbirine benzetiyor. Kadın yazarın peşine düşüyor çünkü ölmek istemiyor... Edebiyat içerikli filmler kategorisinde kesinlikle izlenecek bir film, bir de Maggie Gyllenhaal varrr:)



The Postman Always Rings Twice/ Postacı Kapıyı İki Kere Çalar, 1981

1946 yılında çekilmiş ilk versiyonu bulunan bir film aynı zamanda James M. Cain'in romanından uyarlama.
Bu filmi sinemadaki yeni gerçekçilik akımıyla ilgili bir yazı okuduktan sonra izlemeye karar verdim.
Yeni gerçekçilik akımına göre genel, erkek ve kadına yönelmelidir. Gerçek hayat oluşumlarında kapının dışında çekimler yapılmalıdır. İşsizlik ve ekonomik kaos başlıca konularındandır.
ABD'deki ekonomik kriz yıllarında oradan oraya konan Frank, Cora ve kocasının işlettiği küçük bir lokantada çalışır. Cora ile aralarında tutkulu bir aşk yaşarlar. Bu tutku onları normal hayatlarının ötesinde bambaşka bir yaşama sürükleyecektir. Tutkunun üzerine inşa edilecek her şeyin bir illüzyondan öteye gitmeyeceğini gözler önüne seriyor film. Kriz yıllarındaki ahlaki çöküş çok iyi bir şekilde işlenmiş:)



8 yorum:

  1. İlk filmi merak ettim :)

    YanıtlaSil
  2. İlk filmi izlemedim, ilgimi çekti. Postacı Kapıyı İki Kere Çalar' ı çok uzun zaman önce izlemiştim. Tanıtım için teşekkürler..

    YanıtlaSil
  3. Ilk filmi ilk kez duydum cidden konusu cok ilginçmiş.

    YanıtlaSil
  4. konusu ilgimi çekti güzel bir öneri oldu benim için

    YanıtlaSil