1 Mayıs 2020 Cuma

The Century of the Self, 2002


Ben Asrı diye Türkçe'ye çevrilen bu belgesel, Mutluluk Makineleri, Rıza Mühendisliği, Kafalarımızın içinde bir polis var ve Sekiz kişi Kettering'de Şarap Yudumlarken adlı dört bölümden oluşuyor. Ana tema; kitlelerin manipülasyonu, Freudyel düşüncenin kitle psikolojisinde kullanılması ve politikanın bu doğrultuda değişiklik göstermesi.
Freud, insanların irrasyonel güçler tarafından yönetildiğini düşünüyordu.
Freud'un yeğeni Edward Bernays, halkın bilinç dışı arzularıyla bağ kuran bu düşünceleri kitlelerin manipülasyonu için kullanan ilk kişi.
Tüketim toplumunun mimarı olarak anılıyor. Freud ölünce kızı Anna da bu fikirleri toplum üzerinde kullanmak için uğraşıyor. Benliğin yükselişinin iş hayatıyla beraber nasıl teşvik edilip geliştiğini ve Freud'un düşünceleriyle bireyin içsel arzularını okuma teknikleri geliştirip onları ürünlerle beslemeyi kullanıyor.

Defterime bu belgeselden yazdığım notlarım:

"İnsanların savunmalarını alarak, savunmalarını kaldırmalarına yardımcı olarak onlara istediklerini vermek yanlış mıdır?

Tüketicinin gizli bilinç dışı ile  bağ kurmak yani reklam, manipülasyon demekti. Bu içinizden gelmeyen bir şeyi başkasının size yaptırmak için seçtiği bir yöntem.

Bir başkasının aracı olma hissi. Ben araç olmak istemiyorum.

Sizi ilgilendiren şey, sizi tatmin eden bir hayat yaşayıp yaşamadığınız.

Kendini feda etme idealinden vazgeçtim.

İnsanların çoğu hayatını geçmişle sınırlı bir halde geçiriyor. Bundan kurtulmak büyük bir özgürlük gerektiriyor.

Bilinç dışı kavramı, rasyonel bilincimize göre bizler küçük birer tıkacız. Umutlar, korkular ve arzular denizinde sallanıp duruyoruz.

İnsanların mantıksız olduğunu gözlemelisiniz, bilinç dışı duygular yığını olduklarını görürsünüz.( Bu direkt Freud'dan geliyor) Ve işverenler bunu cevaplamaya gayet uygunlar. Bunun için kendilerini bileylemişler. Pazarlamanın anlamı budur. Sembol, müzik, resim ve kelimeler hepsi için bilinç dışı hislere başvururlar. Politika bundan daha fazlası olmalıdır. Politika ve lider kişi, toplumu mantıklı tartışmalar ışığında birleştirmeli ve bu tartışmalar insan için saygının ne olduğuna bakıp, en iyisini isteyen mantıklı bir yeterlilik içinde olmalıdır. Böyle değil de Freudyen ise basitçe bilinç dışı hislere başvurma meselesidir. İş verenler bunları uyguluyor bırakın onlar uygulasın."
Adam Curtis

4 yorum:

  1. İlgimi çekti, aldığın notlar da izleme isteği oluşturdu :))

    YanıtlaSil
  2. ben de indirdim de henüz izleme fırsatım olmadı, çok merak ettim şimdi:)

    YanıtlaSil