5 Temmuz 2015 Pazar

Tatlı Rüyalar - Alper Canıgüz


"Birisini düşlerinize kattığınız anda o kişi farkında olmasa bile ruhunun derinliklerinde bunu anında hisseder ve sizinle birlikte o düşü örmeye başlar. Yani olup bitenlerde benimkiler kadar sizin düşlerinizin de önemli bir rolü vardı. Hem kim bilir, belki farkında bile olmadan siz de bir dünya yaratmışsınızdır." 

"Öncelikle şunu bilmlisiniz ki, düşleriniz ancak ve ancak onlara inanacak kadar güçlüyseniz gerçektir. Birçok insan için hayalle düş arasındaki farkı yaratan da budur zaten. Bu ayrımı aşmış kimseler olduğundan eminim, onlar hayallerine de tüm yürekleriyle inanabilirler."

*****

İletişim Yayınları'ndan çıkan kitabın kapağında psiko-absürd, romantik komedi türünde yazıldığı belirtiliyor. Genellikle düşünce ağırlıklı felsefi kitaplara ağırlık verdiğim için bu kitabı okumak oldukça eğlenceli geldi bana. Çoğu yerinde de yüksek sesle güldüğümü söylemeliyim. Arada sırada bu tarz kitapları okuma dünyama katsam fena olmayacak.

Tatlı Rüyalar, Alper Canıgüz'ün dünyasıyla tanışmama vesile olan ilk kitap adı da çok hoşuma gitti. Kitaptaki hikayemiz, kendisi Türkiye'de yaşayan bir Fransız Türk olan Hector Belioz'un bir pazar sabahı eline aldığı gazetede hayatının bir bölümünü sattığını belirten bir ilana rastlamasıyla başlıyor. Satın alınan bir hayatın yollarında yürümek onun maceralarına katılmak tuhaf bir yolculuğun esrikliğine bırakacak mıdır kahramanımızı? Başka bir adla, başka bir zamanda, başka bir rolde bir tiyatroyu anımsatan hayatın kulisinde neler konuşulacaktır?

Beşiktaş Balık Pazarı esnafından, saygın üniversite hocalarına, sakallı medrese öğrencilerinden gangsterlere ve psikanalizde kullanılan bir çok yönteme uzanan düş, kurgu fonunda belirmeye çalışan olaylar, imgeler ve kahramanlar.. Canıgüz'ün kıvrak, samimi üslubuyla gerçek ve hayalin karıştığı bu kurmacaya hiç sıkılmadan dahil oluyorsunuz. Kim bilir dünyayı oluşturan belki de düşlerimizdir diyorsunuz..

Bu kitapla beraber, sabahı Freud'un ışığıyla selamlayacağınız, sınırsız düşlerinizin kanadında uçacağınız bir uykudan uyandığınızda belki de başka bir ben'le bakacaksınız aynaya.. Tatlı rüyalar..:)

12 yorum:

  1. Keyifli bir kitaptı:-)

    YanıtlaSil
  2. Alper Canıgüz uzun süredir merak ettiğim bir yazar. Kitapla ilgili yorumunuzu okuyunca da merakım iyice arttı. Sanırım yazarı okumaya bu kitabıyla başlayabilirim bende :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de yeni tanıştım,
      bu kitabı keyifli bir başlangıç olabilir :)

      Sil
  3. Ben de okuyacaktım bir ara bu kitabı sözde de sıra gelmedi bir türlü :) :
    Alper Canıgüz'ü ben de Oğullar ve Rencide Ruh'la tanımıştım. Sevdiysen kesinlikle onu da oku bence, yani çok bir şey katmıyor belki ama ben de dediğin gibi gülmüştüm okurken. Bir de ikinci kitabı da var, sonra da ona geçersin :)
    Ben de Tatlı Rüyalar'ı listede ön sıralara çekeyim bari :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. o kitabını da çok merak ediyorum :)
      keyifliyse okurum tabii neden olmasın :)

      Sil
  4. Kitapçıları çok gezme rağmen, görmediğim duymadığım bir kitaptı. Tatile çıktığım da alıp okumak istiyorum böyle eğlenceli kitapları..

    YanıtlaSil
  5. tatıl ıcın se eger varım :)

    YanıtlaSil
  6. Murat Menteş kitapları gibi mi? Bu yazarı okuyayım ya bulursam merak ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bak okurken o geldi zaten aklıma o tarzda evet :)

      Sil