16 Ocak 2024 Salı

Herkes Kendi Hayatının Kahramanı- Gülcan Özer


Psikiyatrist Gülcan Özer'in okuduğum ilk psikoloji kitabı. İçerik olarak, bir uzman gözünden, insanın var oluş biçimleri, ilişkiler, kültürel kodların insan yaşamı üzerindeki etkisi, evlilik, aile, ebeveynlik tutumları, iş hayatı ve özel hayatın ayrımı, insanın kendiyle barışık olması, boşanma, ego, aldatma, samimiyet ve strateji, kader, keder gibi konular ele alınmış.

Kitapta en çok, tüm konuları özetlediği 'uzun son söz bölümü' favorim oldu... 

***

"Kadının kurtuluşu ne adamda, ne kariyerde, mağduriyetten beslenmemeyi öğrenmeden kadının adı yok."(s.140)

"Kim ne yapmış olursa olsun, nasıl hırpalanmış olursak olalım dermanın bizde, hakkaniyetin roman kahramanı olduğu ve adına hayat denen mesele esas oyuncu olmamızı ister. Israr eder. Eğer hayatımızın esas oyuncusu olmaz, yahut olamaz isek, suçladığımız insanlar ve hayatlar el ele tutuşmuş bizim hayat öykümüzün kahramanları oldu ise, o vakit kendi hayat senaryomuzun figüranı oluruz."(s.182-183)

*

"Hayat bir zaman aşımı oyunu, hiçbir acı zamanın karşısında direnemiyor, sesini soluğunu, rengi ruhsarını kaybediyor. Ayakta ve hayatta kalacak isek, acı yaşanıyor ve tarihin karanlığında yerini alıyor. 

Hikayenin sonunda tamamlanarak yahut eksilerek devam ediyoruz yolculuğumuza... O yüzden insanın kederini şöyle doya doya yaşaması, kıymetini bilmesi, sarıp sarmalayıp vedalaşması, karanlığa teslim ederken ardından uzun uzun bakması lazım. Acıyı zamana emanet edip yaşamazsak, o da ya kendi karanlığına sizden bir parçayı alıp gidiyor ya da gidesi olmuyor; kalıyor."(s.185)

**

Sen söyle ben dinlerim, Alexander💙





12 yorum:

  1. Sanırım bu aralar gerçekten de böyle bir kitabı okumaya ihtiyacım var. Alıntılar ve özellikle şarkı çok iyi geldi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. farklı bir gözden bakmamızı sağlayan kitaplardan:) teşekkürler:)

      Sil
  2. Böyle farkındalık yaratan, iç dünyamızı irdelediğimiz kitapları çok seviyorum. Özellikle Doğan Cüceloğlu kitapları ne güzeldir. Allah rahmet eylesin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. insanın kendisiyle ve çevresiyle olan bağlantısını gözden geçirmesini sağlıyor:) Doğan Cüceloğlu pek severim, mekânı cennet olsun...

      Sil
  3. Gülcan'ı çoçukluğundan tanıyan biri olarak çok aşama kaydetmiş, kendi hayat senaryosunun figüranı olmayanlardan olmuş. Nereden nereye!!!

    YanıtlaSil
  4. Her zaman ne güzel seçimler yaparsın sevgili Bahar. İnsan psikolojisiyle ilgili kitaplar ilk tercihlerimde yer alır.
    Alıntılar çok isabetli seçilmiş. Son üç alıntı, farklı ve çok anlamlı.
    Sevgiyle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yaşam felsefeme ışık tutabilecek kısımları geriye dönüp okumak için not alıyorum, sizlere de ışık oluyorsa ne mutlu bana:)
      sevgilerimle..

      Sil
  5. Alıntılar ilgi çekici Bahar'cım eline sağlık, keyifli okumalar:)

    YanıtlaSil
  6. Başka bir pencere açıp bakmak gerekiyor kendimize.
    Alexander söylesin hep birlikte dinleyelim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok doğruuu:) ıslıkların efendisi söylüyordu:)

      Sil