24 Aralık 2021 Cuma

Bahar Noktası- William Shakespeare




Shakespeare'in ünlü tiyatro metnini kimi yayın evleri Bir Yazdönümü Gecesi Rüyası olarak yayımlamış. Can Yücel, Bahar Noktası adıyla çevirmiş. Genellikle tiyatro metinlerini okumak zor gelir okura. İzlemek varken niye okuyayım kafası fazlacadır. O nedenle yayınevleri imtina ederler tiyatro metinlerini basmaktan. Bir tiyatro olmasına rağmen konu bağlayıcılığı yüksek bir metindi. Eeee büyük yazar Shakespear'den bahsediyoruz. O yüzden şaşırmıyorum.

Eser, İngiliz gelenekleri ve mitolojik desenler içinde beliren karmaşık ilişkileri yansıtıyor. Aşk sanrısı altında beliren cinsel bağımlılıklardan kaçmak mümkün müdür? Ey Eros! O sivri okunu çeşit çeşit insanların kalplerine atarken insanı ne hallere dönüştürüyorsun? Hıı? Duyamadım.
Gerçek, hayal, rüya, gerçek döngüsünde ilerleyen ince nükteler içeren bu eseri sahnede izlemek istiyorum. Evrene böyle güzel bir enerji bıraktım ve uygun zamanı bekliyorum:) 
 
"Hastalık kapar gibi güzellik de kapsaydık keşke."



Spotify aralık ayında bu yılın genel müzik özetini yapmış. Bu yıl dinlediğim şarkılarımın temasını zen ve hasret şarkıları oluşturuyormuş. Bir arkadaşım, Spotify'a sohbet bölümü de eklense, onun içinde yaşayabilirim, demişti. Ben onun kadar bağlı olmasam da dinliyorum işte. Dinleyenine sevdiği şarkılar, dinlediği tarzda iyi önerileri var, oradaki edebiyat podcastlerini çok faydalı buluyorum. Bu yıl en çok dinlediğim şarkıyı bırakıyorum, farkında olmadan on üç kez dinlemişim, şarkı bilinçaltımı yansıtıyor olabilir. Dans etmek ve saçma sapan takılmak istiyorum falan falan diyor:)





10 yorum:

  1. italik yazdığınız söz çok güzelmiş, keşke...
    şarkı da çok hoş gibi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. o söz tiyatrodan bir alıntı:)
      teşekkür ederimm:)

      Sil
  2. Bu oyunu üniversitede, üniversitenin amatör tiyatro topluluğu'ndan izlemiştim. Hatta ev arkadaşım da oynuyordu ama fazla hatırlayamıyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne güzel:)
      evrenden mesaj gecikmedi, üniversiteden hocamın kardeşi Ankara belediye tiyatrosunda bu oyunu oynuyormuş, gideceğim inşallah:)

      Sil
  3. Mitolojiyi Severim Teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  4. yaaayaya henüz shakespear'in birkaç popüler eserini okuyabildimm, bunu da çok duymuştum ama konusunu bilmiyordum tabii mitoloji diyince hemen ilgimi çekti umarım en kısa zamanda okuyabilirimm, teşekkürlerr <3

    YanıtlaSil