21 Ağustos 2020 Cuma

Marianne&Leonard: Words of Love, 2009


Müzisyen, şair ve yazar Leonard Cohen'e ilham olan Marianne ile olan inişli çıkışlı aşkını odağına alan belgesel bir film...

Ege'de Hydra Adası'nda bohem bir hayat süren sanatçıların içinde tanışan ikili, tüm hayatlarına yayılan farklı bir ilişki yaşarlar. Çünkü Leonard sürekli bir arayış içindedir. Sanatçıların ait olma duyguları pek fazla gelişmemiştir. Onlar genellikle kendi var oluşlarını duyumsayacakları farklı yolculuklarda bulurlar kendilerini ya da onlara ilham olacak olayların peşinden gidecek sıra dışı, bohem bir hayat yaşarlar. Böyle bir hayatı her kadın kabul etmez ama Marianne; Leonard'ı o şekilde kabulleniyor. O da bağımsız bir şekilde kendi hayatını yaşıyor fakat aralarında ne olursa olsun, kalplerinde birbirlerinin evi olma durumunu, hayatları boyunca yaşıyorlar. Zira Marianne öyle güveniyor ki Leonard'a ölüm döşeğindeyken eşini ve çocuğunu Leonard'a emanet ediyor. Marianne'nin ölümünden dört ay sonra da Leonard ölüyor. 

Filmde yalnızca Marianne ile olan duygusal ilişki yansıtılmıyor tabi ki. Cohen'in yakınlarından, onun yaşadığı hayatın yansımalarını dinliyoruz ve sürekli eleştirilen, müstehcen bulunan yazın hayatına da uzanıyoruz. Bütün üretken sanatçılar gibi Cohen'de konserlerden önce sürekli hap kullanıyor, bazen herkesten kaçarak münzevi bir hayata çekiliyor. Bu da yaratıcılığın; insanın farklı bireylerdeki arayışında değil de, onun kendi içinde olan arayışında gizli mi? konusunu düşündürdü bana. Yahut Yalom'un dediği gibi, yaratıcılık da keşif de; acıda mı gizlidir?


MATİLDA,1996

Roald Dahl, kızım Gülce ile benim en sevdiğimiz çocuk roman yazarlarından biri.
Gülce, Matilda kitabını çok severek okuyunca filmini de beraber izledik.
Matilda, düzenbaz bir baba ve ilgisiz bir annenin ikinci çocuğu olarak dünyaya gelir. Kendisini sürekli aşağılayan bir ağabeyi vardır. Küçük yaşta okumaya başlar ve tam bir kitap kurdu olur.
Çok disiplinli bir okula giden Matilda'nın en büyük şansı ondaki telekinetik özellikleri fark eden öğretmenidir.
Ailesi tarafından istenmeyen Matilda'nın kendi yolunu bulma çabası ve fantastik hikayesi oldukça keyifliydi :)



6 yorum:

  1. "yaratıcılık da keşif de; acıda mı gizlidir?"
    Benzer bir cümleyi Avni dede söylemişti bana. Avni dede; rahmetli bestekar Avni Anıl.

    YanıtlaSil
  2. Ebeveyn eşliğinde böyle etkinlikler yapmak ne güzel.

    YanıtlaSil
  3. Matilda filmini not ettim izlememiştim belki vesile olacaksınız hadi bakalım

    YanıtlaSil