12 Aralık 2019 Perşembe

Marriage Story, 2019


Evlilik Hikayesi, yeteneklerini işlerinde çok iyi kullanan, entelektüel bir çiftin boşanma hikayesini anlatıyor. Yeteneğini işinde kullanmak şanslı insanların sahip olduğu bir özellik diye düşünürüm hep:) Gün geçtikçe, evlilikte çiftlerden biri sürekli baskın bir karakter haline gelebiliyor. İlişkide yönlendirici bir tutum içinde, kurulan ortak  yaşamı şekillendirmeye çalışabiliyor. Bu durum öteki kişinin silik bir hale dönüşmesine, kendi özgün kişiliğinden eser kalmamasına neden olabiliyor. Eşin, karşısındakine duygusal zaafı da hat safhadaysa onun gibi düşünüyor, onun kararlarını onaylıyor ve geldiği nokta kendi kişiliğinin çizgisinin ötesinde bambaşka bir hale dönüşebiliyor.

Yılların geçmesi, bu ortak yaşama çocukların dahil olması ilişkinin boyutunu değiştiriyor. Duygular mat bir hale dönüşüyor, kadın sevecenliği arıyor sonra kendini 'Ben kimim?' diye sorguluyor. Ortak bir dil oluşmadığı için gelinen nokta tanımlanamıyor. Günümüz modern insanının yaşadığı iletişimsizlik baş gösteriyor. Marriage Story, bu handikapları bence taraf tutmadan gözler önüne seriyor. İki ana karakter mükemmel bir performans sergilemiş. Veeee filmin sonlarındaki  sekanslardan biri vurucu: bir baba kendini kimsenin dinlemediği kalabalık bir barda ayağa kalkıyor ve geldiği durumu özetleyen anlamlı bir şarkı söylüyor... Tam anlamıyla duyulmamak, anlaşılamamak ve kaybolmak... İzlenesi filmlerden :)

Bir zamanlar yaşadığımızı en güzel şekilde hissettiren birinin, gün gelip bizi kendimizden uzaklaştırması, bencil davranması ve ortak bir yaşam uğruna bize bir çok bedel ödetmesi, ne kadar doğru?


10 yorum:

  1. Modern insandan kasıt nedir? Modern insan imani zaafa mahkumsa evrensel değerlere de sırt çevirebiliyor. Her yartta yaartılanı yaratandan ötürü sevmek ve sevebilmek. Mutlaka herkesin huzura dair katkıları olacaktır. Huzur yoksa mutlu olmak da yoktur. Mutluluk kalbin tatminidir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kastedilen, zamanının esiri olmuş insan modeli :)
      sevgisiz olmaz tabii, teşekkürler :)

      Sil
  2. scarlett var, izleyeyim :)

    YanıtlaSil
  3. Film mi ilgiiinç, senin bu kadar güzel analiz edip anlatman mıı bilemedim.

    Bir boş anımda izleyeceğim, söz verdimkendime

    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim maiiii:)
      Umarım seversin:)
      Sevgiyle...

      Sil
  4. Merhaba. Blogunuz oldukça dolu ve yararlı bilgiler barındırıyor.Emeğinize Sağlık.Eğer zaman ayırmak isterseniz,yeni açtığım bloga göz atıp takip ederseniz beni oldukça mutlu edersiniz.Sağlıcakla Kalın.

    https://hepfragmanizle.blogspot.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldiiiinnnn:)
      Teşekkür ederim uğrarım tabii:)
      Mutlu akşamlar..

      Sil
  5. Bu filmi çok merak ediyorum, hatta bu hafta sonu izleyeyim diye planlıyordum ki yazınızı gördüm. Analiziniz şahane ama ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkesin kendinden birşeyler bulabileceğini düşünüyorum:)
      Teşekkür ederim, sevgiler 💕

      Sil