2 Şubat 2016 Salı

Yazmak Eylemi - Ferit Edgü


Cesare Pavese:“Hayatın saldırılarına karşı bir savunmadır edebiyat” der.
Kimi zaman bir savunma, kimi zaman da bir dışavurum olan edebiyatın içinde farklı boyutlara ulaşır yazmak isteyen insan. Çeşitli türlerde kendine bir yer bulmak ister; bir sığınak, bir karşı koyuş adı ne olursa olsun. Bu deryanın içinde, zamanla bir damla olduğunu görse de yazmaktan usanmamak, her koşulda onun sürekliliğini sağlamaya çalışmak yazının gücüne ulaşmak adına çok önemli.

Bugün okuduğum Sel yayınlarından çıkan “Yazmak Eylemi” adlı kitapta aslına bakarsanız yazının içinde olan insanlara üslup temrinleri kazandırmayı amaçlamış bir kılavuz niteliğinde. Ferit Edgü kitabın önsözünde belirttiği gibi, kendi dilinde üslup zenginliğini bu kitapla belgelemek istemiş. Bunu da düş gücünün yarattığı bir olay yerine herkesin bildiği bir olay üzerinde gerçekleştirmeye çalışmış. Türkçe’nin sınırlarını zorlayarak ve dil olanaklarını çeşitlendirerek yapmış. Bildiğiniz gibi yazı konusunda değişik egzersizler mevcut. Bu şekilde yani farklı üslupları denemeye çalışarak yazmak, yazmayı kendine iş edinmiş ya da kendini bu anlamda geliştirmek isteyen kalemler için faydalı olacaktır diye düşünüyorum.

Söz konusu olay şudur:
İstanbul’un belli semtlerinde belli bir gün, esnafı kepenk kapatmaya zorlayan bir grubun eylemi gerçekleşir.
Bu durumdan muzdarip olan yüz bir çeşit üslupla her sayfada aynı olay aktarılır. Kaçıksı, kızgın, renkli, simgesel, şaşkın, unutkan, dolaylı, olumsuz, saplantı, bıkkın, içten, romansı, öykümsü, haiku, rubai, mani, düz yazı, şiir gibi çok fazla farklı yollara başvurulur. Her bölüm farklı başlıklar halinde ama aynı olayı anlatarak devam eder. “Üslup kişinin kendisidir” sözü doğruysa her üslubun da bir kişi yarattığını var saymak yanlış olmaz.

Yazmak Eylemi, bir toplumsal/ siyasal olay üzerine yüz bir çeşitlemeden oluşan zengin bir kitap… 

10 yorum:

  1. Yazılarını çoğunlukla okuyorum ama yorum yazmaya fırsatım olmuyordu. Kalemini çok beğendiğimi dile getirmek istedim. Yazmaya devam. Kalemine Sağlık Maviye İz Süren :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tatlımmm çok teşekkür ederim, ben de severek takip ediyorum seni <3
      sevgiler..

      Sil
  2. Sel yayınlarının kapakları beğeniyorum, bunu da beğendim :)) Anlattıkların doğrultusunda okumam gereken kitaplardan gibi geldi, not aldım :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kapağını ben de beğendim, Sel yayınlarının kitapları genelde çok güzel oluyor, umarım seversin sen de :)
      sevgiler <3

      Sil
  3. Ne kadar güzel bir kitap hemen ekliyorum okuma listeme ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ferit Edgü kitaplarını beğeniyorum ben de :)

      Sil
  4. Çok ilginç çok hoş,edgü'yü azten bi extra severim.
    Unutmam ve bakarım inşallah buna diyorum

    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. farklı bir tarz denemiş bu kitapta da :)
      sevgiler <3

      Sil
  5. defaatle alınacaklar listemde yer bulmuş fakat edinilememiş kitaptır :D senin yorumundan sonra alacağım ama :Dyazmaya en azından yazdıklarımı yayınlamaya cesaret edebilir miyim bilmiyorum ama bu tür kitaplar okumaktan vazgeçemiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bazı kitaplar nedense öyle oluyor sıra gelmiyor :)
      yazdıklarını paylaşmanı çok isterim..
      sevgiler..

      Sil