1 Kasım 2015 Pazar

Altı Ay Bir Güz - Bilge Karasu


"Ölümü geciktirmeye çalışanlar arasına girerken her türlü korkudan arınmalı, umut değil güven kuşanmalı.. Bu kapıdan içeri girenin umudunu Tanrı'ya bağlaması, kendini hekimlere teslim etmesi gerekir. Korku ile umudun bir arada yönettiği bu dünyada ilk korkularınızla ilk güvencenize yeniden kavuşacaksınız..."

“Bir zamanlar kediymişim ben Halûk. Sonra, herhalde kediler arasında işlenebilecek en büyük suçu işlemişim ki dünyaya bir daha gelişimde insan olmak cezasına çarpılmışım.”


“Şimdi yoksulluğu da çalışmayı da öğrendin. Sevmeyi öğrendiğin gün hiçbir eksiğin kalmayacak ”


Altı Ay Bir Güz, yedi bölümden oluşuyor. Tür olarak ne bir roman ne de hikaye. Uzun hikaye ya da uzun bir anlatı diyebiliriz. Kitap sevgili Bilge Karasu'nun vefat etmeden önceden kaleme aldığı son çalışmasıdır. Öldükten sonra yayımlanmasını vasiyet etmiştir. 1996 yılında ilk basımı yapılmıştır.


Kitapta, ölümü kendine yakın hisseden Kerim'in, çocukluk, ergenlik ve yetişkinlik dönemlerine uzanan yaşanmış yolculuğu anlatılıyor. Her bölümdeki geçmiş yolculuğunda hayatın farklı durağında karşımıza çıkan değişik insanlar misali farklı kişilere yer veriliyor. Bu anılar salt bir yaşanmışlığı aktarmıyor bunun yanında destanlardan, masallardan, resim sanatından ve hrıstiyanlık teolojisinden kesitler sunuyor. Bir sanatçının son demlerinde sanatı sorgulayışı, bir yazarın gerçeğe dokunabilme güdüsü ince ince işleniyor.


< Yaşamak, bir noktadan sonra yineleyici oluyor.. İnsan bu tekrarın içinde farklı arayışlara girse de, ölümün gerçekliğinden kaçamıyor. Sonun, başın, ortanın birbirine karıştığını, anlamını yitirdiğini anladığı bir gün er ya da geç geliyor.


< Yaşamadan bilgi edinilmez. Kitaplar olsa olsa edindiğimiz bilgileri denetlemeye yarar. Yazıyı, resmi, musikiyi yaşamanın amacı yapmamak gerekir, yaşamak  gerekir.


< Sanatta, tazeyi, el değmemişliği bulmaya çalışırken ya bayata ya da çocuksuya, alıkçaya saplanır gideriz. Tazeliği, el değmemişliği yaşamdan sanata taşımak gerekir.

10 yorum:

  1. kitap seçimlerin bambaşka mavim :)
    öpüyorum çokkk :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilge Karasu'nun kedileriyiz :)
      öptüm ben de :)

      Sil
  2. Çok güzel bir konu, anlatımın da güzel olduğuna şüphe yok, bilmediğim bir kitaptı, listeme ekliyorum, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. anlatımı da çok iyi, dili tarzı bilmiyorum benim hoşuma gidiyor :)
      sevgilerimle..

      Sil
  3. instagramdaki resim ne öyle ben de istiyorum aynından göz zevkine ve seçimlerine bayılıyorum ya mavilim mavilimmmm :D muckss

    YanıtlaSil
  4. Gece bende de var ,okurum zaman zaman..Kitap seçimlerin harika...Sadece popüler olanlarda kalıyor çoğu insan ne yazık kii...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir kitabı daha var ona da başlayacağım inşallah..
      hep popüler okuyamıyorum ben de :)

      Sil
  5. ne vardı ortalıkta maviden başka
    sadece bir martı -o da maviyle beslenen-
    mavilik de çocukluk gibi
    unutulmayacak hiç...Edip Cansever

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. maviyle beslenen martıların hep kanatlansın göğüne..

      Sil