11 Kasım 2014 Salı

Sultanı Öldürmek - Ahmet Ümit


"Öfke geçiciydi taht kalıcı. Öfke, altın tahtı, hükümdara mezar yapardı, doğru siyaset, akıllı padişahın adını tarihe altın harflerle yazdırırdı."
"Beklemeyi bilmek en büyük bilgeliktir."
"Şahane bir aşk, çoğu zaman harcanmış bir hayat demektir."
"Roller Müştakcım, roller sadece oyunlar için değildirler. Modern toplumlarda hepimizin bir rolü vardır. İster benimseyelim ister benimsemeyelim, hepimiz dikte ettirilen rolü sonuna kadar oynamak zorundayız. Çoğu zaman mutluluğumuzu yitirmek pahasına da olsa o rolün dışına çıkamayız, çıkarsak hem kendi düzenimiz hem de toplumun düzeni bozulur."

Kendisini terk edip, kariyeri için yurt dışına giden ve onu hiç arayıp, sormayan bir kadını bekleyen tarih profesörü. Adı Müştak Serhazin. Başarılı bu tarih profesörü psikojenük füg hastası yani hastanın kriz anında ne yaptığını hatırlayamadığı bir psikolojik hastalığa yakalanmış biri. Kusursuz aşkından sonra hiç evlenmemiş ve hep o kadını beklemiş. Yirmi bir yıl sonra kendisi gibi tarih profesörü olan aşık olduğu kadın, Nüzhet Hanım yurt dışından döner ve bir akşam Müştak Bey’i bir akşam yemeğine davet eder.

Müştak Bey önce afallar bu ansızın ortaya çıkan davet karşısında ardından büyük aşkının bu davetini kabul eder. Akşam yemeği için gittiği Sahtiyan Apartmanı’na vardığında kapının açık olduğunu ve sevdiği kadının sapında Fatih Sultan Mehmet’in tuğrası bulunan mektup açacağıyla öldürülmüş olduğunu görür. Bu cinayeti kriz anında Müştak Bey mi işlemiştir? Sonradan Nüzhet Hanım’ın Fatih’in ölümü ile ilgili herkesin tepkisini çekebilecek bir tez üzerinde çalıştığı anlaşılır, acaba bu teze tepki veren gruplarca mı işlenmiştir cinayet? Cinayetin aydınlığa kavuşturulma sürecinde etkin rol oynayan Nevzat Komiser bu kitapta da yine karşımıza çıkmakta.

Heyecan ve entrika dolu bu polisiye romanda, bir cinayetin gölgesinde, hazin bir aşk öyküsü ayrıca iki karanın ve iki denizin hakimi Fatih Sultan Mehmet’in Kostantiniyye’yi fethetmesi, büyük başarısı, hoş görülü siyaseti ve muğlak sonu, tarihçilerin gözüyle ayrıntılı bir şekilde aktarılmış. Tarih salt geçmişte yaşananlar mıdır yoksa vesika ve belgelerle tarihçilerin yorumlamaya, aktarmaya çalıştığı bir alan mıdır?
Kitapta katil kim diye sorarken bir yandan tarihsel bir yolculukta yerinizi alıyorsunuz bir yandan da açığa çıkan parçaları birleştirmeye çalışıyorsunuz. Ben her zamanki gibi katili yanlış tahmin ettim bakalım siz doğru tahmin edebilecek misiniz?



12 yorum:

  1. Benim elimdeki romanda da esrarengiz bir katil var merakla okuyorum. Bu kitabın içindekilerse daha da farklı bir çok olay örgüsüne sahip anlaşılan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu kitapta da aşk var, tarih var, maktulün yaşadıkları ve aranan katil var. heyecanlı oluyor..
      sana da keyifli okumalar dilerim:)

      Sil
  2. Ahmet ümit kitaplarından 2 sini okuyup tarzını kendime yakın bulmamıştım.bu kitabı hakkında bir fikrim yoktu.sayende fikir sahibi oldum.teşekkürler mavicim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu okuduğum üçüncü kitabı ve birbirine benziyor gerçekten kitapları.
      ben de okuduklarımı unutmamak adına yazıyorum buraya da :)
      ben teşekkür ederim :)

      Sil
  3. Sevmiştim ilk okuduğum kitabını, ben de yeniden alacağım, poliseyesi de duygusallığı da güzel gelmişti.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. duygusal kısmı daha çok etkiledi beni de, tarzı esasında polisiye olan kitapta Müştak'ın karşılık bulamayan ve yıllarca aşkını beklediği halinin özellikle anlatıldığı kısımda bile ağladım yani :)

      Sil
  4. İstanbul Hatırası ve bu kitabını okudum. Ahmet Ümit tüm duyguları harmanlıyor kitaplarında. Günaydın mavim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstanbul Hatırası evet onu ben de okudum, hepsini gerçekten iyi bir üslupla aktarıyor.
      sana da sıcacık bir günaydın :)

      Sil
  5. Maviye maviye çalar gözlen,yangın mavisine

    YanıtlaSil
  6. Ahmet Ümit ve polisiye :)
    Heyecanla okuduğum günler aklıma geldi :)

    YanıtlaSil