30 Kasım 2014 Pazar

kimsenin İran kedilerinden haberi yok


İranlı yönetmen Bahman Ghobadi'nin İran’da indie-rock yapan bir grup müzisyen gencin karşılaştıkları zorlukları kurgu-belgesel türünde gösterdiği Kimsenin İran Kedilerinden Haberi Yok isimli filmi 2009 yapımı, orijinal adı, Kasi az Gorbehaye Irani Khabar Nadareh..

Negar ve Ashkan, İran’da rock müzik icra ettikleri için hapiste yatıp serbest kalmış iki müzisyendir. Buna rağmen müzikten vazgeçmek istemeyen iki arkadaş, yer altında çalışma yapacak bir müzik grubu kurmaya karar verirler. Kendilerine eşlik edecek müzisyenler aramaya başlayan Negar ve Ashkan, bir taraftan da daha özgür olabilecekleri bir ülkeye, İngiltere’ye gidebilmek için yollar aramaktadır. Fakat gerekli belgeleri toparlamaya çalışan iki arkadaş, kendilerini hiç akıllarına gelmeyen tehlikelerin içinde bulacaktır..


Ödülü bol, müzikleri güzel, öyküleri sürükleyici, müziğe baş koymuş gençlerin enerjisiyle dolu bir film. Peki niye ismi, kimsenin İran kedilerinden haberi yok? Çünkü İran'da köpek ya da kedi ile dışarıda gezmek yasakmış, ama birçok insanın evinde kedi ya da köpek bulunuyormuş. Gençler de evlerde saklanarak, yer altlarında müziklerini yaptıkları için yönetmen böyle bir kapalı istiare yapmış..



Filmin sonunda yönetmen underground müzik tarzı gibi farklı tarzlarda müzik yapan gençlere destek verin, yani kedileri unutmayın diyor..

Mutlu pazarlar, sevgiler..

16 yorum:

  1. Ne yürek sızlatıcı değil mi?

    Günaydın canım:-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. öyle gerçekten bu tür olaylar beni çok etkiliyor..

      sana da günaydın canımm :)

      Sil
  2. Güzel bir konusu varmış, aklımda :))

    YanıtlaSil
  3. ne demiştim sana mavi

    iyi şiir örümcek ağından bile incedir...

    iyi yönetmenleri iyi sinemayı izlemen sana çok şey katacak,sabret.iyi pazarlar

    YanıtlaSil
  4. Beni "İran Kedilerinden" haberdar ettiğin için teşekkürler :) İzleyeceğim.. Takip edeceğim ve destekleyeceğim. Ayrıca yeniden merhaba :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hoş geldin gabriel, ses vermen mutlu etti beni :)
      rica ederimm :)
      sevgiyle..

      Sil
  5. http://www.cinerituel.com/ de yazan arkadaşım bu yazını iznin olursa "keşfet" bölümüne alıntılamak istiyor. ne dersin ?

    YanıtlaSil
  6. Sırf adından dolayı izlerim ben bu filmi :)

    YanıtlaSil
  7. Benimde haberim yokmus kiii nerdeyse film hiiiic izleyemiyorum farkliymis konu insallah izleyebilirimmm :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. benim de haberim yeni oldu,
      vaktin olursa izlersin canım :)

      Sil