4 Nisan 2022 Pazartesi

Mutlu Olma Sanatı- Alain


Fransız filozof Alain’ın “Mutlu Olma Sanatı” adlı eseri farklı konulardan harmanlanmış kısa ve öz denemelerden oluşuyor.


Propos Sur Le Bonheur adlı yapıtından çevrilmiş, en iyi yazınları seçilmiş, tekrarlar ayıklanmış, anlama ve üsluba zarar verilmeden rafine bir ürün ortaya konması için serbest çeviriye başvurulmuş. Gönül almak, öfke, irade ve hayalin gücü, korku, kader, azim, aile, evlilik, sabır, dostluk, görgü, umut, bencillik gibi birçok konuya değinilmiş.

Deneme türündeki kitapların, konu çerçevesi genelde aynı oluyor ama üslup sahibi yazarların; defalarca işlenmiş konuları kontrast boyutlardan özgünlükle ele alması kitapla okur arasındaki bağı etkiliyor. Bu kitap özünde, iyi bir yaşam sanatı için neleri ihmal etmemeliyiz? sorusuna bir yanıt mahiyetinde.

****

“Ne mi yapmalı? Kedere kapılmamalı, umut kesmemeli. İnsanlara ancak kendi umutlarını verebilirsiniz. Doğaya güvenmeli, geleceği aydınlık görmeli, yaşamın üstün geleceğine inanır, inanmasa hemen düşüp ölürdü.”(s.95)

“Ama bir noktaya dikkat edin; bunun sonu yoktur. Keder kederi doğurur. Böylece kederinizde şikayet etmekle derdinizi çoğaltmış oluyorsunuz. Gülme umudunu kaybediyorsunuz, mide rahatsızlığınız bile bu yüzden artıyor. Bir dostunuz olsa da durmadan her şeyden şikayet etse, onu yatıştırmaya, dünyayı ona daha sevimli göstermeye gayret ederdiniz. O halde neden aynı dostluğu kendinize yapmazsınız? Ciddi söylüyorum, kendinizi bir parça sevmeli, kendinize karşı daha iyi davranmalısınız. Çünkü çoğu kez her şey, ilkin takınacağınız tavra bağlıdır. Eski bir yazar demiştir ki: ‘Her olayın bıçak gibi iki yüzü vardır, elinize alırken keskin tarafını avucunuza batırıp canınızı yakmanın ne anlamı var?’ Halk, her türlü durumda en iyi, en güçlü sözleri bulup söyleyene filozof adını verir. Yani insan kendi aleyhinde değil, lehinde bulunmalı.”(s.101)

9 yorum:

  1. Deneye deneye ustalasırız belki bu konuda:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dibi gördükten sonra bu tarz kitapların sayfalarında buluyorum kendimi..

      Sil
  2. sanırım en çok kendime kötü davranıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ya, bunu çözmek gerek🙄 kendimize çok yükleniyoruz bir kısım insanlar olarak...

      Sil
    2. ne yazık ki insan, en çok kendine acımasız oluyor.. çok yüklenmemek gerekiyor, potansiyelimiz belli:)

      Sil
  3. Güzel bir eser, güzel bir tanıtım; teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  4. Keyifli bir kitaba benziyor Bahar'cım , alıntılar çok güzel eline sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. iyi hissettiren kılavuz kitaplardan:)
      teşekkür ederim, sevgiyle..

      Sil