17 Aralık 2016 Cumartesi

Anne Baba Biz Suçluyuz - Ali Şeriati


"Ben de zulüm ve adaletsizlikleri, aykırılıkları, dengesizlikleri kökten kaldırmanın çabasındayım. Özgür insanın oluşması yolundadır gayretim. Öyle bir dinin izindeyim ki, yoksulluğu ve sınıf çatışmasını kaldırır. Öyle bir dine inanıyorum ki insanlara bu dünyada kurtuluş ve özgürlük bağışlar. Öyle bir sorumluluğu yüklenmişim ki, bu sorumluluk, hemen herkese bu dünyada dirilik ve olgunluk kazandırır. Öyle bir akideye inanıyorum ki, adalet terazisini ölümden önce çağdaş toplumda ikame eder. Müslüman oluşum bundandır işte."
"Her yerde olan fakirlik açlık ya da açıklık değildir. Fakirlik para ve altına sahip olamama da değildir. Fakirlik, sahafta satılmamış bir kitabın üzerindeki tozdur. Fakirlik, kağıt imha makinasında, gazete parçalayan bir bıçaktır. Fakirlik, arabanın camından dışarıya atılmış muz kabuğudur. Fakirlik yemeksiz geçirilen bir gece değildir, fakirlik “düşünmeden” geçirilen bir gecedir." 
Kitabın ilk bölümünde yazar, dini kavram ve ibadet konularında ikinci nesle mensup olan çocukların, birinci nesildeki anne ve babalara yönelttiği eleştiri ve suçlamaları ele alıyor.
İkinci bölümde ise, birinci ve ikinci nesle ait olanları birden eleştirmekte ve genç kuşağa, kavram ve ibadetlerin gerçek, akılcı anlamını sorgulamaya çalışıyor. Böylelikle kitabın geniş çaplı bir sorgulama olduğunu söyleyebiliriz. 

İşlenen konular: mahalle büyüklüğünde bir dünya, biz suçluyuz, iki büyük yanılgı ve meşhur hata, rahmi dünya görüşü, yapma dini, namaz, oruç, hacca gelince, kerbela destanı, tevessül, şefaat, velayet, imamet, adalet, hac, Kura'an, ahiret, dua, kaza ve kader, züht, kanaat, sabır, tevekkül, intizar.

B

12 yorum:

  1. Soran, sorgulayan, geniş kapsamlı düşünceye davet eden kitapları seviyorum. Zihin berraklaşıyor adeta.
    Yazarın adını ilk kez duyuyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. akıl ve mantıkla yaklaşmayı dile getiren bir yazar,
      teşekkürler<3

      Sil
  2. Güzel bir kitap, teşekkürler... Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Müthiş. Alıntı çok iyi.

    YanıtlaSil
  4. Selamlar,

    haftasonu perian oldum buraya yorum yazmak için ama bir türlü olmadı. Tam "sayfa beni istemiyor" diye dertlenirken bir de sabah iş yerinden deneyeyim dedim ve tatatataaaam:buradayım.

    "Fakirlik, sahafta satılmamış bir kitabın üzerindeki tozdur. " tüm cümleler içerisinde en çok aklımda kalan en çok hoşuma giden oldu. Alıntılar, anlatım,tanıtım dört dörtlük olmuş ama bunun yanında seçki bir başka takdir edilesi olmuş.

    emeine sağlık ve sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba,
      niye olmadı acaba? neyseki sonunda güzel yorumunu görmek sevindirdi, teşekkür ediyorum,
      sevgiler <3

      Sil
  5. Ne güzel anlatmış fakirliği,bayıldım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tespitleri, yorumları, yaklaşımı okunası :)
      sevgiler <3

      Sil
  6. Ali Şeriati okuyan birini görmek ne güzel. Yayın panelinde kitabını görmek heyecanlandırdı. Değerli bir düşünür, özgün bir alimdir.

    YanıtlaSil