9 Eylül 2012 Pazar

Eşler Arası İletişim Analizi


Örnek Olay:

      "Sabah uyanır uyanmaz Aynur Hanım çok sevdiği porselen demlikte bir tutam nane,bir ince dilim limon eşliğinde yeşil çayını demledi.Bugün onun detoks günüydü.Çocukların dolap detoksu,kendi elbise dolabının  ve eşinin dolabının detoksu vardı.Çocukların dolabından başladı.Her şeye onlarla başlardı zaten.Küçülenleri bir poşete koydu,yaz mevsimi kıyafetlerini çıkardı,çocukların eksikliklerinin listesini yaptı.Çocukların dolabını bitirince biraz rahatladı.
     Mutfağa geçip buzdolabında bulduğu bütün yeşillikleri düdüklü tencereye koyup  yeşil çorba yaptı kendine.Kızlara da tavuk çıkarıp nugget yaptı yanına da patates kızarttı.Kızlar nuggetı çok seviyordu.
Sonra kendi dolabının detoksu için kolları sıvazladı.Çok giyip eskittiği,hiç giymeden öylece dolapta duran elbiseleri ayırdı.Kapıya sürekli gelen birileri oluyordu,onlara veririm diye geçirdi içinden.Dolabı da kendi de hafifledi ohhh...
    Yeşil çorbasını içti,kızlarda afiyetle yediler yemeklerini.Aşağıya inip sitenin parkında oynamaya başladılar.Sonra Aynur Hanım eşinin dolabına geçti.Orayı da kafasına göre düzenledi,sonra kendi bakıp ayıracaklarını ayırır düşüncesiyle çok da karıştırmadı.
Yukarı kattaki komşu tak tak tavandan vurmaya başladı.Bu hadi gel kahve içelim demekti.Üstüne başına çekidüzen verip yukarı çıktı hem evde kalsa bişeyler yiyebilirdi oysa yememesi gerekiyordu,hemen yukarı çıktı.
Mukaddes abla acı Türk kahvesini ocağa koydu.Güzel bir sohbet eşliğinde kahvelerini yudumladılar.Sonra Mukaddes Abla bugün Hıdırellez dilek yazmayı unutma dedi.
Eve indi unutmadan dileklerini küçük bir kağıda yazdı.Kızlar da yukarı çıktı,banyo yaptırdı onlara.Temizlik,yemek derken kocası zile bastı.Aklına dilek kağıdı geldi,eşine içeri girmeden dilek kağıdını küçük bir ağacın köküne gömmesini rica etti.Adam eline aldı kağıdı aşağıya indi.
Döndüğünde çok kızgındı,ne oldu diye soran eşine bağırmaya başladı.Benimle ilgili bir tane dileğin bile yok diye kızdı Aynur Hanıma.O da gülümseyerek Hıdırellez dilekleri kişiseldir,ama çok içerlediysen seneye bütün dileklerimi sana yönelik yazarım dedi.Müziği açarak arka odadaki koşu bandında yürümeye başladı.Çünkü bugün onun detoks günüydü,hiç bir şeyi yük edemezdi ve hafiflemek istiyordu."

Yukarıdaki örnek olay iki eş arasında büyük bir kavgaya neden de olabilirdi.Şöyle ki Aynur Hanım da kocasına bağırarak bu benim özelim senin bakman bile hatalı deseydi olay daha da uzayabilir,tatsızlık çocuklara bile yansıyabilirdi.

Peki kadınlar  evlilikte verdikleri tepkilere göre ya da benimsedikleri yaşam tarzına göre kaça ayrılırdı?
1.tip:
Özellikle evlendikten sonra eşinin tepkilerini pek dikkate almayan,hep şakaya vuran ona espri ile yanıt veren kendi hayatı ile barışık kadınlar,
2.tip:
Eşinin her söylediğini dikkate alan,alınganlık yapan kendini üzen,onun sert tepkisine sert bir şekilde karşılık verip onu tolere edip baskın olmaya çalışan kadınlar,
3.tip:
Estetiğe önem verip,bakım,fitness,lazer salonlarından çıkmayan,eşini özgür bırakıp alışverişle rahatlayan kendini mutlu etmenin yollarını bu şekilde öğrenmiş kadınlar,
4.tip:
Sürekli okuma hevesinde olup kendini okumaya veren eşine inatla yüksek tahsil yapma arzusu ile donatılmış kadınlar,
5.Tip:
Kaderci,yazgısına çocukları için boyun eğen eşinin olumsuzlukları karşısında acıları kanıksamış kendini dine vermiş mutluluğu öyle bulduklarına inanan kadınlar,
    Çevremde gözlemlediğim evli kadın tipleri bu şekilde.Herkes bir şekilde evlilikte ayakları yere basmaya başladıktan sonra,farklı tecrübelerle,farklı yaşam tarzlarını kendine seçiyor.Önemli olan kişinin  eşini tanıyarak ve kendi kişiliğinden taviz vermeden,bağımsızlığını yitirmeden sağlam bir iletişimle kendi rolünü benimsemesi,mutluluğu çevreye zarar vermeden bulması...

4 yorum:

  1. yok beeee evlilik çocuk için yapılan bişiye benziyo daa çok.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)Özünde öyle de deepciğim,bu yazıda evlilik sonrası iletişim şekilleri,benimsenen yaşam tarzları çocuktan sonra oluşabilecek tıkanıklıkları engelleme yolları söz konusu:)

      Sil