18 Ekim 2023 Çarşamba

Köpek gibi Büyütülmüş Çocuk- Bruce D. Perry, Maia Szalavitz



Bu kitap, hayatta neden bazı çocuklar kahramana dönüşürken, bazılarının cani sosyopatlara dönüştüğü sorusuna cevap vermeye çalışıyor. Yazarlardan biri, çocuk psikiyatri profesörü. Tedavi etmeye çalıştığı çocukların nasıl değiştiğini, değişebileceğini anlatıyor. İnsanlar duygusal kötü etkilere karşı çok hassas varlıklardır. Yaşama dair bütün ritüelleri nasıl ailelerinden yadigar alıyorlarsa, taciz, şiddet, baskı gibi eğilimleri de nesilden nesle aktarıyorlar. Bu noktada Aristo'nun, insan politik bir hayvandır, cümlesi yürürlüğe giriyor. Buradaki trajik hikayeler çocukların dünyasında yetiştirici rolündeki insanların nasıl izler bırakacağının kanıtını sunuyor. Bu anlamda nasıl bir yol izlenmeli, düşünce konseptleri nasıl değiştirilmeli, spotları hangi yönteme çevirmeli bunların hepsine bir uzman gözünden faydalı yanıtlar aktarılıyor. Travmatize olmuş çocuklarla yapılan klinik çalışmalar, kötü muamele görmüş çocuklara uygulanan terapötik yaklaşımlar, travma karşısında geliştirilen dissosiyasyon tepkileri...  Bazı hikayeler dehşet verici, kitabı yarım bırakmakla bırakmamak arasında gidip geldim. Sonunda bırakamadım, bitirdim:)

***

"Başka seçenekleri öngörebilmek güdü kontrollerini de arttırabilir. Daha parlak bir gelecek hayal edebiliyorsan, ona göre de plan yapabilirsin. Ayrıca kendini daha iyi koşullarda düşünebilmen başkalarıyla olan ilişkilerini de iyileştirebilir. Eğer gelecekle ilgili sonuçlara göre plan yapabiliyorsan, kendini gelecekteki "ben"inle özdeşleştirebiliyorsun demektir. Kendini farklı bir ortamda düşünebilmek diğerlerinin farklı bakış açılarını anlamaktan pek farklı değildir. Buna rağmen, yalnızca zeka bir çocuğun doğru yolda ilerlemesi için yeterli değildir."

"Bir çocuğun beyni sözcüklerden, derslerden ve düzenlenmiş faaliyetlerden daha fazlasına ihtiyaç duyar: sevgiye, arkadaşlığa, oyun oynama ve gündüz hayalleri kurma özgürlüğüne ihtiyaç duyar."

"En güçlü terapi insan sevgisidir."

8 yorum:

  1. Ne güzel bir kitap seçimi: Etkileyici, eğitici. Son cümle ve ondan bir önceki paragrafta durdum, tekrar okudum.
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Çocuk yetiştirmek tüm dünyayı ilgilendiren çok önemli bir iş. Buna yeterli önem gösterilmediğinde önce o çocuk daha sonra çevresinde olan herkes sıkıntı yaşayabilir. Çünkü bugünün küçükleri yarının büyükleri..
    Okuyabilmek zor görünüyor kitabı ben de çok etkilenirim muhtemelen yine de bundan kaçmamak gerekir diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok doğru. gerçeklerle yüzleşmek gerekiyor:)

      Sil
  3. Özellikle eğitmenler ve henüz anne baba olmamış insanlar ve ayrıca kimsesiz çocuklara yakın duran örgütlerle ilişki kuran, o kurumlardaki çocuklara yakın duran yetişkinlerin de okuması gerektiğini düşündüm, kitabı. O çocuklara dokunmak, boynumuzun borcu olmalı!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle. Önemli ve asla geri plana atılmaması gereken bir konu:)

      Sil
  4. Maalesef sonuna kadar okuyamadım bu kitabı Bahar'cım, yüreğim dayanmadı, eline sağlık, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. o konuda beni de epey zorladı Erencim... Teşekkürler, sevgilerimle:)

      Sil