28 Temmuz 2023 Cuma

Kısaca Felsefe- Kurtuluş Dinçer

SİMURG MİTOSU

 "Günün birinde kuşlar toplanır, hükümdarlarını seçmek isterler. Aralarından biri, Hüthüt kuşu "Sizin zaten bir hükümdarınız var ama haberiniz yok. O bize, bizden yakın da biz ondan uzağız. Hükümdar hep odur. Adı da Simurg'dur. Kaf Dağın'nda oturur. Gelin onu arayıp bulalım" der. Kuşlar bin bir özür getirip yolun çetin olduğunu, bu yolu uçmaya güçlerinin yetmeyeceğini söyleyip bağışlanmayı dileseler de, Hüthüt onları inandırır, yüreklendirir.

Binlerce kuş Hüthüt'ü kılavuz edip yola koyulur. Yolda hepsi yorgun, bitkin düşer, yolun sonunda hükümdarı görebileceklerinden umutlarını keser, birer birer itiraza kalkışırlar. Hüthüt, onların kuşkularını gidermeye çalışır ama yol çetin, uzun yoldur; aşılacak yedi vadi vardır daha önlerinde. Yorgunluğa, açlığa dayanmayanlar bırakırlar yolculuğu; sonunda geriye yalnızca otuz kuş kalır. Bu otuz kuş, yedinci vadiyi aşınca, karşılarında kocaman bir kapı görürler. Kapıda duran çavuş onları içeri almak istemez. Hüthüt diretince açar kapıyı. Kuşlar büyük bir odaya girerler, her biri odadaki tahtlardan birine oturunca, çavuş önlerine birer kağıt koyar. Okuyunca bütün yaptıklarının kağıtlarda yazılı olduğunu görür, şaşakalırlar. Kuşların şaşkınlığı sürerken, "Simurg geliyor" diye bir ses duyulur. Otuz kuş başlarını kaldırıp baktıklarında, her biri karşısındaki aynada kendi yüzünü görür. Artık ne yol kalır, ne yolcu, ne de kılavuz. 

Burada serüveni anlatılan kuşlar hakikat yolunun yolcularıdır; Hüthüt de kılavuzları, yani diyalektikçi yahut filozof. Hakikat ise insanın kendindedir, Kaf Dağı'nda değil. Ne ki o uzun yolculuğu yapmadan hakikate, yani felsefi bilgiye ulaşılmaz." (Sayfa, 14-15)

***

Konu ile alakalı olarak incelemeye aldığım diğer kitaplar:

- Felsefeye Giriş- Süleyman Hayri Bolay

- Felsefeye Giriş- Takiyettin Mengüşoğlu


4 yorum:

  1. Neden felsefe dendi mi benim aklıma hep tıfıl yaşlarda okunmuş Georges Politzer'in Felsefenin Temel İlkeler'i gelir acaba. Mücadelenin iyice yükseldiği güzel yıllar olduğu için olabilir mi ki:) Yazıdaki kitapları bir kitapçıda elime alıp dokunacağım sanırım, güçlü bir iletişim oluşursa ne âlâ, oluşmazsa da teşekkür ederim kendilerine.:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. olabilir:) o kitabı da merak ediyorum. Aslında bu kitapları sınava hazırlık için aldım, mesela son kitabın dili çok ağır, alıntı paylaştığım kitap rahat okunabilir:)

      Sil
  2. Felsefe öğrenmek uzun soluklu ama keyifli bir şeydir. En azından ben okurken keyif almıştım. Bugün ikinci üni. olarak azuef in ve aöf nün dört yıllık bölümler meraklıları için büyük bir imkan. Üni. diplomasını götüren herkesi sınavsız kaydediyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet felsefe merakı süreklilik istiyor. İkinci üniversite seçeneği düşünülebilir, iyi bir olanak... katkınız için teşekkür ederim:)

      Sil