11 Temmuz 2021 Pazar

Marousi'nin Devi- Henry Miller



Bavulunu hazırla Mavi! Marousi'nin Devi kitabına dalarak eşlikçin Miller ile Yunanistan'ı gezmeye gidiyoruz. Amerika manzarasını geride bırakıyoruz hatta Miller'in öteki kitaplarına sirayet eden batı eleştirisini yakınlaştıran gözlüğünü yanımıza almayı ihmal etmiyoruz. Miller, paraya, işkolikliğe, mülkiyete ve Amerikan rüyası denilen ideale karşıt bir yazar. Dünyalılar zenginleşme uğruna ter dökerken, bir yanda İkinci Dünya Savaşı patlak verirken ah şu insanoğlunun doymazlığı kendini bitirmekten başka bir yere varamazken; bu kitapla ölü kentlerdeki tarih kalıntılarında karşımıza çıkan yazıları okuyoruz, gökyüzünde yıkanmak gibi esrik bir duyguyla coşuyoruz. Taş ve gök burada birleşiyor... İnsanın uyanışının ebedi şafağı burası mı?

Atina, Korfu, Nafplion, Girit, Epidauros, Santorini, Hydra... Geçen yaz, Leonard Cohen'in hayatını izlediğim filminde Hydra Adası karşıma çıktı, bu yaz da Miller anlattı orayı. Evren bir işaret gönderiyor olmalı, ben Yunanistan'da en çok Santorini'yi merak ederken Miller'in Hydra ve Epidauros'u muazzam bir şekilde anlatması tesadüf değil. Beni mi çağırıyor buralar?

Gezi kitabı sevenlerin ve düzene sağlam eleştiriler getirmekten çekinmeyen bir yaşam manifestosuna açık olanların bu kitabı beğeneceğini düşünüyorum✌💙

***

“Zihni boş tutmak bir beceridir ve fevkalade sağlıklıdır.”

'Düzenli alışkanlıkların olmalı,'' diye devam etti, ''yoksa dağılırsın...''

"İnsanlar başka yerlerde insanların işkence görmelerini ve katledişlerini rahat koltuklarda ellerini kenetleyip izledikleri sürece uygarlık boş bir farstan, katledilmiş ceset denizinin üzerine asılı sözlerden oluşmuş bir seraptan öteye gidemeyecek."

"Artık dünyanın nasıl olduğunu biliyor ve onu öyle kabulleniyorum, iyiyi de kötüyü de."

"Büyük hekimler Doğa'dan her zaman en büyük şifacı olarak söz etmişlerdir fakat yalnızca kısmen doğrudur bu. Doğa tek başına hiçbir şey yapamaz. Doğa ancak insan dünyadaki yerini kavradığında şifa verebilir. İnsanın dünyadaki yeri Doğa'da değil insanlık âlemindedir, doğal olan ile tanrısal olanın arasındaki bağda."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder