15 Şubat 2020 Cumartesi

Cahil Hoca- Jacques Ranciére




Belçika’da Fransız edebiyat okutmanı olan Jacotot, tek kelime Fransızca bilmeyen Flamanlara hocalık etmek zorundadır. Bu sırada Fenelon’un iki dilli Telemak kitabı eline geçer. Bu kitap kılavuzluk edecektir onlara. Bu süreçte Jacotot hoca iktidarını reddeder, zekaların eşitliğini ve öğretenle öğreneni sorgular. Eğitim felsefesini sevenlerin hoşuna gidecek bu kitap özellikle klasik eğitim yöntemlerine farklı eleştiriler getiriyor...

***
“Öğrenmek ve anlamak aynı tercüme edimini ifade etmenin iki yoludur. Metinlerin berisinde, kendini ifade etme, yani tercüme etme isteğinden başka bir şey yoktur. Sözün gücü ile hocanın iktidarı arasında nasıl bir ilişki var?”

“Deha dediklerimizin de sırrı budur: bedeni zorunlu alışkanlıklara uydurmak için; rastlantının ürettiğini bilerek yeniden yapmak ve kötü koşulları başarı fırsatlarına döndürmek için bıkıp usanmadan çalışmak.”

“Bir insanın kendisine cevap veremeyen başka bir insanla konuştuğu yerde akıl kaybolur.”

"Özgürleşmiş birinin asıl kadir olduğu şey özgürleştirici olmaktır: bilginin anahtarını vermek değil, bir zekanın kendini başka her zekaya ve her zekayı da kendine eşit gördüğü zaman ne yapabileceğinin bilincini kazandırmaktır."

"Başkasını özgürleştirebilmek için önce insanın kendisinin özgürleşmesi gerekiyor."

"Kendini küçümseme her zaman için aynı zamanda başkalarını küçümsemedir."

"Başkalarını en iyi boyun eğdiren kişi aynı zamanda en iyi boyun eğendir."

10 yorum:

  1. Tavsiyeniz için teşekkürler. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Hoş bir kitaba benziyor :))

    YanıtlaSil
  3. Bu tarz bir kitap hiç okumadım, aklımda bulunsun :))

    YanıtlaSil
  4. kitaptan konu olarak haberim vardı ama benim öğretmenlik hayallerim hayal olarak kalacağından kitap ta okunmayı bekleyenlerin sonlarına yollandı, keyifli okumaların olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. belli olmaz canım yaa, iyi düşün :)
      teşekkür ederimmm :)

      Sil