30 Ekim 2017 Pazartesi

Fransız Teğmenin Kadını - John Fowles



"Kendi geçmişinizin bile tam olaraka gerçek olduğunu düşünemezsiniz;onu giydirirsiniz,yaldızlar ya da kara çalarsınız,kimi yerlerini kesip atarsınız,kusurlarını düzeltirsiniz...tek kelimeyle onu kurgularsınız ve rafa kaldırırsınız-sizin kitabınız,sizin romantik otobiyografiniz.Hepimiz gerçek gerçeklikten kaçarız.Bu Homo sapiens'in temel tanımıdır."

"Çok sayıda insanı, daha onlara yürütmeyi öğretmeden koşturmakla mutlu edemezsiniz."

"Ölüm nesnelerin doğasında değildir; onların doğasıdır. Ama ölen biçimdir.Madde ölümsüzdür. Varoluş dediğimiz, birbirinin yerine geçen bu biçimler silsilesinin içinden bir tür yeniden doğuş geçer."

"Hayat bir cehennem çukuruydu. En masum yüzlerin ardında en büyük fesatlar gizliydi."

"Bu kültürel devrimin bilinçli amaçlarının, zalimliklerinin ve başarısızlıklarının ne olduğu önemli değil; Rönesans özünde uygarlığın en sert kışlarından birinin yeşil bir bahara çıkmasaydı sadece. Zincirlerin, engellerin, sınırların sonuydu. Tek bir şey üzerine kurulmuştu: Var olan, güzeldir."

"Çağımızın sözde en büyük tasası zaman kıtlığıdır: Toplumlarımızdaki zekâ ve paranın son derece büyük bir bölümünü işleri daha hızlı yapmak için harcamamızın nedeni, bilime ve bilgeliğe karşı duyduğumuz çıkar tanımaz sevgi değil, budur; insanoğlunun nihai amacı mükemmel bir insanlığa değil de şimşek olup çakmaya, ışık hızına ulaşmaktır adeta."

"Yalnızlık insanı ya huysuz yapar ya da kendi kendine yetmeyi öğretir."



8 yorum:

  1. Adını daha önce de duymuştum, kitabı merak ediyorum. :))

    YanıtlaSil
  2. alıntılar yeter size diyorsun , peki alındı anlaşıldı efem :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))
      minik bir bebeğim var zamanla yarışıyorum eylemcim canımcım, biliyorsun önceden yazıyordum uzun uzun :)))

      Sil
    2. ooo o minikler ne çok zaman alıyor değil mi , :D olsun ki giden zaman onlara olsun , ben alıntı da severim :D sen yaz da alıntı da olsa fark etmez :D

      Sil
    3. valla zaman nasıl geçiyor anlamıyorum, bu ara kısa kısa yazacağım mecburen, çok teşekkür ederim :)

      Sil
  3. Kitap listeme eklendi . Ama ne zaman Şura gelir bilmiyorum. Yine de bulunsun kitapligimda. ☺❤

    YanıtlaSil