22 Aralık 2016 Perşembe

Bir Beyoğlu Düşü, Berlin'de Sanrı, Kanallar - Demir Özlü


"O günlerde yaşam bana karışık, anlamlandırılamaz, rastlantılarla dolu, her zaman kolayca elde edilemez uçucu bir şeymiş gibi görünüyordu. Yaşamın eteklerine tutunmaya çalışıyor, yukarıdaki ana-varlığını henüz elde edemediğimi sanıyordum. Yaşadığım gündelik şeyler- Beyoğlu'nun gri ve silik görüntüsü- değildi sanki yaşam. Daha doğrusu, yaşadığım gündelik hayatı, yaşamın ta kendisi olarak görmüyordum. Ötede, daha uzakta, varılacak bir yerdeydi o. Hayallerle yaratılmış güneşli bir ada sanki. Duyguların fışkırdığı, doyumların birbirini kovaladığı yalancı bir cennet."

"Şimdi düşününce, yaşamım, birbirinden ayrı parçalar halinde yaşanmış çok uzun bir süreç gibi geliyor bana. Hayatın kısa olduğunu söyleyenlerle aynı düşüncede değilim. Tersine çok uzundu, çok uzundu iç sürem. Uzun yılar yaşadım, istemek, bazan da tutkulara kapılmak, aradığının bulamamak, ardından da umulmadık rastlantıların verdiği mutluluklar… işte buydu bütün ‘hayat’ dedikleri. İsteklerinin olmaması ile onların yerini doldurmaya çalışan başka şeyler…"

Tezer Özlü'nün ağabeyi olan Demir Özlü, 1950 kuşağının önemli yazarlarından. 1985 yılında yayımlanan Bir Beyoğlu Düşü, 1987 yılında yayımlanan Berlin'de Sanrı, 1991 yılında yayımlanan Kanallar adlı anlatı kitapları daha sonra bir arada yayımlanmaya başlanmıştır. Demir Özlü Ferit Edgü gibi edebiyatımızda varoluşçu akım içerisinde yer almıştır.

Bu üç anlatının içinde Beyoğlu'nun, Amsterdam'ın, Viyana'nın kafelerine, buraların değişik salaş yerlerine ve insan manzaralarına rastlanır. Uzak kentlere olan sürgün edilmiş yaşamı, yazı dünyasını başkalaştırmış ve yazdığı anlatılarda gerçeküstü öğeleri kullanmıştır. Beyoğlu, Kleist'ın izinde Wannsee'de yaşanan şiddetli aşk, Kierkegaard'a yaslı yaşam-ölüm, aşk-cinsellik sorunlarının deşildiği Amsterdam...

12 yorum:

  1. Demir Özlü nün başka bir kitabından bahsetmiştin yanlış hatırlamıyorsam blogunda, ben de hımm bu iyiymiş okuyayım demiştim :)
    Okumamışım hala ama görsem hatırlarım artık bu da bir şey :)
    Kütüphaneden okuduğumdan ben, her kitaba ulaşmak güç olabiliyor.
    Okunacaklar listesinde :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) evet daha evvel başka bir kitabını daha okumuştum unutmamışsın,
      teşekkür ediyorum, sevgiyle <3

      Sil
  2. ben yazarı da kitabı da şu anda keşfediyorum sanırım :)Alıntılar falan dikkatimi çekti :) İlk fırsatta alıp okuyabilirim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. biraz melankolik ve nostaljik bir atmosfer yaratan anlatıları var genelde :)
      teşekkür ediyorum, sevgiyle <3

      Sil
  3. Hermesin hayatı romandır bir bakıma. Kimisi bunu hikaye der kimisi masalsı hayallerin p;eşine düşer. Ben daha çok denemeleri severim. Şiirin bir başka yeri vardır derim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hayatımı yazsam roman olur derler ya o misal :)
      teşekkür ediyorum, sevgiyle <3

      Sil
  4. Yazarı görünce Tezer Özlü'nün yakını mı diye düşündüm. Abisiymiş bilmiyordum... Kaleminize sağlık... Sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. ''işte buydu bütün ‘hayat’ dedikleri. İsteklerinin olmaması ile onların yerini doldurmaya çalışan başka şeyler…" ne güzel bir bakış açısı...

    YanıtlaSil