18 Eylül 2015 Cuma

Yere Düşen Dualar - Sema Kaygusuz



"Bir sanat eseri, yeryüzündeki bir ihtimalden alır gücünü. Ve ihtimale değmek için illaki güzellik gerekir. Güzel bir cümle, zamanın bir yerinde gerçekleşmiş ya da özündeki kehaneti gerçekleştirecek olandır."

"Bazen kendi kendimize, çıplak gözle bakınca kolayca göremeyeceğimiz bir denge kurarız. Tamamen rastlantı gibi duran ancak tümüyle iradi gelişen bu denge bizi derin gerçeklerden uzağa savurur. Algılarımız kayganlaşır. Herkes aynı göreceli oluşa saplı kalır."

"Her nesnenin özünde insan var. Taştan, üzümden, denizden aldığım titreşimlerle kitaplardan aldıklarım arasında ne gibi bir benzerlik var diye sorulsaydı, hangi birine baksam sonunda hep kendimi, kendi huzursuzluğumu görüyorum diye yanıtlardım sanırım."

Yere Düşen Dualar, Sema Kaygusuz'un ilk romanı. Aynı zamanda yazarla tanıştığım ilk kitap. Üzüm ve Altın şeklinde adlandırılmış iki ana bölümden oluşmakta.

Üzüm adlı bölüm, bir söylentiyle başlayan bir adadaki hayatın ağır akışı, adalıları sığlaştıran sosyolojik durumları, onları suskunlaştıran adeta kendi içine hapseden derin sıkıntıları bir kadın kahramanın dünyasından dile getiriyor. Kütüphanede çalışan kadın kahraman Leylan, onun babası, sevgilisi, kayıplara karışan annesi ve yakın çevresindeki farklı alemler..

İkinci bölüm Altın ise, Leylan'ın yokannesi Ecmel'in Yaşur masalıyla bütünleştiği mitolojik motiflerin yer aldığı masalsı bir anlatımı içeriyor. İlk bölüm yaşanmış, ikinci bölüm yaşanmamış gibi gözüküyor ve birbirinden bağımsız ayrı bir anlatımı, ayrı bir konuyu barındırıyor. İlk bölümü okumak, yorumlamak ikinci bölümden daha kolay. Zira Üzüm, birinci tekil şahıs ağzından anlatılıyor ve daha gerçekçi. Oysa ikinci bölüm bu özelliklerden daha uzak.

Genel olarak irdelenen konular; arayış, sonsuzluk arayışı, tekliğe kavuşma arzusu, yaşamanın adanmışlıktan öteye gidememesi, nesilden nesile aktarılan acı gerçeklerin duyumları, toplum yaşamıyla insan arasındaki çatışma ilk bölümde sosyal olaylardan uzaklaşmadan veriliyor. İkinci bölümde ise, bir masal havasının sınırlarında çok anlamlı, geniş çağrışımlı bir üslupla aktarılıyor.

14 yorum:

  1. hımmm, çok iyiye benziyor konuya bakarsak. iyi yazar bu zaten bu kitabı da okumalı mağdemsi :) ben de sadece "karaduygun" adlı romanını okuyup çok etkilenmiştim :)

    YanıtlaSil
  2. Ne zamandır çıtır çerez kitaplara takılıyorum, okuyamıyorum derin kitapları bugünlerde :(

    YanıtlaSil
  3. beş yıl oluyor sanırım adını beğenip almıştım okumak için,bitiremediği mi anımsıyorum ve dahası aklımda kitaba dair hiç bir şeyde kalmamış

    belkide yanlış bir dönemimde okumuşumdur kim bilir

    YanıtlaSil
  4. ''sonunda hep kendimi, kendi huzursuzluğumu görüyorum diye yanıtlardım sanırım." ne kadar da doğru ve sen böyle kitapları tanıtınca okuma sevgim tekrar tekrar yenileniyor mavim teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  5. kesinlikle alınmalı....etkileyici... kelimeler çok yerinde ve naif

    YanıtlaSil
  6. Her nesnenin özünde insan vardır. Ne haklı cümle.

    YanıtlaSil