22 Eylül 2015 Salı

Kör Baykuş - Sadık Hidayet



"Yaralar vardır hayatta, ruhu cüzzam gibi yavaş yavaş ve yalnızlıkta yiyen, kemiren yaralar.

Düşündüm: "Gökte herkesin bir yıldızı olduğu doğruysa, benimki çok uzakta, karanlık ve pek önemsiz bir şey olmalıdır. Belki de benim hiç yıldızım yok!"

Hayat, soğuk kayıtsız, herkesin maskelerini çeker alır zamanla; maskeleri de hani çoktur herkesin. Fakat bazıları hep aynı maskeyi kullanırlar, ister istemez kirlenir, yıpranır bu maske. Tutumlu kimselerdir bunlar. Bir kısmı evlatlarına saklarlar maskelerini; bir kısmı da vardır ki boyuna maske değiştirirler, ama yaşlandıklarında görürler ki bir sonuncu maske kalmış ellerinde, ve bu da pek çabuk eskir, o zaman maskenin gerisinden gerçek yüzleri çıkar ortaya.

Şimdiye kadar tasarladığım haliyle dünya, değerini yitiriyor, geçersizleşiyordu; gecenindi söz; dünyanın yerine gecenin karanlığı hüküm sürüyordu (bana öğretmemişlerdi geceye bakmayı, geceyi sevmeyi).

İnsanların hile hurda dolu dünyasından hayvanların içten, kayıtsız ve çocukça dünyalarına sığınmıştı adeta. Hayatı boyunca mahrum kaldığı şefkati, sade duyguları onların ilgisinde, ülfetinde arıyordu."

Sadık Hidayet İran Edebiyatı’nın sansürlü yazarlarından biri. Özellikle Kör Baykuş adlı romanı intihar eğilimi içermesinden ötürü uzun yıllar yayımlanmamış. Ancak klasik İran Edebiyatı çizgisinin dışında Kafka, Rilke gibi yazarların yazış dünyasına yatkınlığı açısından önemli bir eser olduğu bilinmekte.

Kitap, kendi hayal dünyasında birçok karaktere bürünen bir kahramanın içsel gerilimini gözler önüne seriyor. Bu gel-gitli psikolojik durumlar ve buna bağlı gelişen eylemler genellikle zaman ve mekan dışında kalıyor. Şimdiki zamanla geçmiş zaman; anı, rüya ve hayal birbiriyle kaynaşmış durumda. Korkular, özlemler, ümit, ümitsizlik tıpkı inan kaderinde olduğu gibi bu olayların içinde. Karanlıkta gölgesini bir baykuşa benzeten kahramanın yaşadıkları sessizce katlanılan bir acının ifadesidir. Üzerinde durulan bu sessiz haykırışın içinde yer yer Hidayet’in etkilendiği Hayyam felsefesinin izleri de dikkat çeker. Kitaptaki kahraman erkektir, suça yakındır; yaşadığı aşk rüyadır, kadın kahraman ise kötücül olayların hareket noktasının başlangıcı gibidir.

Güzelliği ve gerçeği arama çabasında olan yılgın bir adamın, kötülüğün zembereğinde kayboluşunun içli bir simgesidir Kör Baykuş…


16 yorum:

  1. okunacaklar listeme aldım canım Bahar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. canım ince ancak biraz yoğun, ağır olan kitaplardan :)

      Sil
  2. Hepimizin içinde bir kör baykuş var, değil mi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla haklı. Bazılarımız o baykuşu bülbüle çevirip allıyor pulluyor, bakıyorsun baykuş daha çok bülbüle benzemiş. Ama o bir baykuş..Sadece süslenmiş. Acıyı yaşamazsan insan olamazsın gibi geliyor. Nasıl gülebiliyorsak kahkahayla, sanki haykırarak da ağlayabilmeliyiz gibi geliyor. Hakkımızda hayırlısı.
      Kitabı okumadan bunları yazdım, okuyunca yine görüşürüz ;)

      Sil
    2. Güzel tamamladın sende. Acılar da sevinçler gibi olgunlaştırır insanı demiş Ataol Behramoğlu. Acıların yaşamımıza büyük katkısı var elbette.
      okuyunca yine görüşelim, sevgiyle..

      Sil
  3. Maskelerle ilgili tanımlamalar ilginç.Bazı insanların sakladığı ne çok yüz vardır. Okumak istedim birden.

    YanıtlaSil
  4. offffffff
    çok merak ettim kitabı çok

    ama bu ara elimden tutup bulutlara çıkaran satırlara ihtiyacım var
    bir adet jane austin aldım kendime (İkna)
    sonra...daha iyi hissettiğim zamanların birinde mutlşaka okuyacağım
    Çok merak ettim çok

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. severim jane austin'i keyifli okumalar dilerim..:)

      Sil
  5. İlk bakışta hunharca işlenen bir cinayetin anlatısı gibi gözüksede romanım yazarının tirajik sonunu yaşadığı toplumun kapalılığını ve romanın kafkaesk girizgahını bilince gene sıkı bir hesaplaşmanın bir çıkmazın hikayesini paylaşmışsın


    Sevgiyle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. o zamanki toplumun arka yüzünü iyi yansıtmış evet..
      teşekkür ederim..:)

      Sil
  6. Baykuşlar da hep bir kör, hep bir uğursuz nedense..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. iyi bir simge olarak kullanmış Sadık Hidayet :)

      Sil