12 Temmuz 2015 Pazar

Milena'ya Mektuplar - Franz Kafka


“Keşke şimdi burada olsaydın! Sanki hiç kimsem yokmuş gibi, sanki burada korkudan başka bir şey yok gibi, onunla birlikte geceler boyu kollarımızı birbirimize kenetleyip yuvarlanıyoruz. Bu korku gerçekten ciddi bir şey. Üstelik bu korku bana sürekli olarak büyük bir itirafta bulunmam gerektiğini de hatırlatıp duruyor: Milena da sadece bir insan…”

“Söylemek istediğim başka bir şey var ama bir genç şair buradaydı anlamıyorum, biri geldiği anda ofis işlerimi hatırlıyorum ve tüm ziyaret boyunca başka hiçbir şeye odaklanamıyorum; yorgunum, başka bir şey düşünemiyorum ve tek isteğim başımı kucağıma koymak, elini başımda hissetmek ve sonsuza kadar bu şekilde kalmak...”

“Veda etmiyorum. Benim için sırada bekleyen yer çekimi beni tamamen dibe çekmediği sürece vedalaşma yok. Ama sen hayattayken bu nasıl olabilir ki..”

“Birkaç şey kesin ama kesin olan tek şey asla birlikte yaşayamayacağız, beden bedene bir evi paylaşamayacağız, asla bir masada birlikte oturmayacağız hatta aynı şehirde bile olmayacağız...”

*****

Franz Kafka, Milena Jesenska’ya: “ Mektup yazmak aslında hayaletlerle ilişki kurmaktır ve üstelik sadece yazılan kişinin hayaletiyle değil, aynı zamanda kendi hayaletiyle de ilişki kurmasıdır. Bu hayalet yazdığımız mektubun içinde gizlice gelişir ya da bir mektubun diğerini güçlendirdiği ve tanık olarak gösterdiği bir dizi mektupta.”  diye yazar. Mektuplar, bir çok duyguyu yansıtmaya çalışır. Daha önce ruhunu yakından kimseye ifşa etmemiş Kafka’nın mektupları da, onun ruhsal dünyasının keşfedilmemiş yerlerine de bırakır okuyanı.

Milena’ya Mektuplar’da, Franz ve Kafka’nın ilişkisinde yahudi/ yahudi olmayan, Alman/ Çek zıtlıklarının bir aşkla uyuma dönüştüğünü fark ederiz. Onun öykülerini Çekçe’ye çevirir Milena. Bu çeviri sürecindeki yazışmaları böyle bir eserin doğmasına vesile olur. Eserin yayımlanma süreci sıkıntılı, tepkili olsa da, yazan ve yazılan kişinin arkadaşı olan Willy Haas tarafından mektuplar düzenlenip yayımlanır. Mektuplardaki hitaplar gittikçe samimiyete dönüşür. Kafka içsel dünyasını, Milena’ya karşı hissettiklerini, çeviri ile ilgili düşüncelerini, yaşadığı tarihin içinde bariz bir şekilde yaşanan ırkçılık olaylarını, okuduğu kitapları, yazma sürecini tüm içtenliğiyle paylaşır bu mektuplar aracılığıyla. Kitapta mektuplardan sonraki ekler bölümünde Milena Jesenska ile Kafka’nın yakın arkadaşı Max Brod ile yazışmalarının, onun gazetede çıkan yazılarının ve en son Kafka’yı anma yazılarının yer aldığını okuruz.

Sevginin gücünün ümitsiz bir aşkın gölgesinde sınandığı bu mektuplar; mesafenin, ulaşamamanın aşkla olan ilişkisini yeniden sorgulatıyor okuyana…



12 yorum:

  1. ah milena.. diyor ya beni benden alıyor
    ahmed arifin leylim leylimi de iyidir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ah milena ahh..
      ben o mektupları daha çok sevdim yani Ahmet Arif'in mektuplarını :)

      Sil
  2. 20yy en guzel asklarındanççkafka sever olarak yenıden okuma lısteme almalıyım tesekkurler paylasım ıcın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. rica ederim, böyle güzel aşkları mektuplardan okumak iyi oluyor :)

      Sil
  3. ay bu kafka hacı çok çapkınmış herkese mektup yazarmış. hemi de zayıf biri kemikleri görülüyo hastalıklı ama öyle valla hep mektupla tavlarmış gerçek diyom bak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))
      evet hastalığından da bahsediyor bak onu yazmayı unutmuşum. ciğerlerinde sorun varmış.
      bir de aklıma şu söz geldi, bir sanatçıyı yakından tanımak tehlikelidir çünkü genellikle hayal kırıklığına sebep olurmuş. ne biliyim her yazarın farklı yönleri oluyor işte demek o da mektupları seviyor. vee sanatçılar neyin var olduğunu değil de var olmayanı söylermiş bu şekilde o şeyin var olmasını sağlarlar. Kafka da aşkı böyle var etmeye çalışmıştır kim bilir :)

      Sil
  4. Sırada okunmayı bekleyen kitaplardan biri :)

    YanıtlaSil
  5. Merhaba! Vakit bulur musunuz bilmiyorum ancak, sizi kendi paylaştığım mime mimledim. Yaparsanız sevinirim :)

    http://iremvekitaplar.blogspot.com.tr/2015/07/tatil-muzikleri-mimi-ilk-kendi-mimim.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba iremcimmm :))
      Mimi en kısa zamanda yaparım inşallah.Teşekkür ediyorum ♥♥♥

      Sil
  6. Bu kitabı birkaç sene önce okudum. Ve seçtiğin alıntılarda benim seçtiklerim yoktu. Yani baya iyi kitap :D

    YanıtlaSil