15 Mayıs 2015 Cuma

Önünde Boş Bir Uzam - Demir Özlü


"Uzun yıllar yaşayarak gördün ki, derin acıma duyguları olan insanlar öteki insanların üzerine çıkarak onları ezmiyorlar, tersine, ellerinden geldiğince bu çarkı terse çevirmeye çalışıyorlardı."

"Çünkü nedendir bilinmez bu tenhalık, ısssızlık senin yazın alanın. İçini kapsayan -bu nedenini tam bilmediğin- eğilime hemen düşünsel bir kılıf bulmaya çalışmıyorsun. O istek içinde, buruk bir mutluluk duygusu veren, ama tek başına, yalnız, oldukça insansız bir yükseliş olarak kendini duyuruyor. Çocukça duygulara kapılıyorsun, mutluluğu orada bulacağını sanıyorsun. Eskiden yazdığın öykülerin dokusunu anımsıyorsun."

"Onca yolculuklar yaptığın halde, geldiğin kentlerde, hep eskiden dolaştığın yerlerde dolaşmak seni mutlu ediyor."
****
Ne demektir uzam? Araştırınca bir çok anlamı olduğunu görürüz. Algılanan nesnelerin temel niteliği, mekanda yer kaplama, yaşayan hacim..
Bir örümcek belirli bir noktadan hedefine doğru indiğinde, önünde hep, ne denli çırpınsa da ayağın basamayacağı boş bir uzam görür. Hayatta da ne kadar iyi yaşamaya çalışırsak çalışalım önümüzde hep boş bir uzam, bizi hep ileriye götürmeyi salık veren bir düzlemi algılarız.. Yaşadıkça o düzlemi dolduracağımızı düşünürüz, ruhsal tahribatlardan devşirdiğimiz iyi yönlerimizle onu kuşatacağımızı..

Demir Özlü, Önünde Boş Bir Uzam'da; Berlin'in barok yapılarından, caddelerinden, sokaklarından içsel bir konuşmayı beraberinde sürükleyerek el veriyor bize. Sen dilini kullanıyor. İkinci tekil şahıs zamiriyle kullandığı bu duru anlatımla; Berlin yolculuğunda düşünceye, yazına, tarihe, yalnızlığa açılan bir zamana eşlik etmemizi istiyor. Sanki bir kamera yahut bir mercek yazarın yaşadıklarını tarafsızca, hiç bir oynama yapmadan aktarıyor. "Tuhaf bir alışkanlık edindin: "Rahatım" diyorsun kendi kendine. "İşte burada da rahatım"  Buna benzer duyumlar, istasyonlara yansıyan bir yazarın bu gölgesi, görülen başka biri tarafından dilleniyor adeta.


10 yorum:

  1. Her sözde kendimi buldum çok yakın bana mutlaka okuyacağım yazarı.
    Fotoğraf ne şirin ayrıca :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok iyi cidden.
      yine Gülce'den fotoğraf konseptimiz, teşekkürler :))

      Sil
  2. Korkma, kendin koy ortaya..

    Güzel:-)

    YanıtlaSil
  3. Bazı yazarları okumak biraz daha farklı dikkat gerektirir diye düşünürüm. Demir Özlü rahat zamanlarda okunmayı isteyen yazarlardan. Hukuk ve felsefe öğrenimi görmesi yazılarına yansımış. Üretken bir yazar, çok kitap yazmış.
    "Ruhsal tahribatlarda devşirdiğimiz iyi yönlerimizle..." deyişi ne güzel bir analiz.
    İnsanla ilgili tahliller bana hep ilginç gelmiştir.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ince bir kitap olmasına rağmen ben de ağır okudum ve tabii düşünerek okunması gerekenlerden onun kitapları :)
      insana dair her şey yakın geliyor bize.
      sevgiyle..

      Sil
  4. bi küçük burjuvanın gençlik yılları,bir uzun sonbahar,ithakaya yolculuk,bir beyoğlu düşü gibi kitapları ilk aklıma gelenler,çok iyi bi kalem,çok severim,okumana sevindim:)

    YanıtlaSil
  5. Sen'den benliğe bir geçiş olmalı. Bazen insan kendine seslenmeye güç bulamıyor.
    Kitaptan çok anlatım ilgimi çekti. Yazarı da bilmiyordum. ilk fırsatta'ya eklendi. Teşekkürler sevgili Bahar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu anlatım Ferit Edgü'nün kimse adlı kitabında da vardı. aslında zor bir tarz ama etkileyici.
      rica ederim, sevgilerimle..:)

      Sil