11 Nisan 2015 Cumartesi

Hayaletler - Paul Auster


"Doğamızdaki bir zaaf yüzünden, bir durumu var sayıyoruz, kendimizi onun içine yerleştiriyoruz ve bu yüzden de kendimizi aynı anda iki durum içinde buluyoruz, içinden çıkılması iki kat zor oluyor. Bu Mavi'nin aklına yatıyor ve biraz korkmaya başlasa da, belki de bu konuda bir şeyler yapmak için çok geç olmadığını düşünüyor."
                                         
Auster'ın Cam Kent, Hayaletler, Kilitli Oda diye adlandırdığı Newyork Üçlemesi'nin ikinci kitabı. Kitapta kahramanların adı renklerden oluşmakta. Beyaz, özel dedektif olan Mavi'den Siyah'ı yakından izlemesini ve kendisine Siyah ile ilgili ayrıntılı raporlar sunmasını ister. Siyah'ın karşısında bir daire tutan Mavi, uzun bir zaman sürecek takip görevine başlar.

Görevini sürdürürken Beyaz'ın farklı yaklaşımını, Siyah'ın inzivaya çekilmiş sade hayatını, kendi hayatını sorgular. Takip edenin, takip edilenin karmaşık bir hale dönüştüğü bu süreçte hayatla alakalı gerçek parçalar birleşir. Natüralist Amerikalı büyük yazar Henry David Thoreau ve şair Walt Whitman ile ilgili güzel deyişlere, kıssadan hikayelere de yer verilir.

Bu üçlemenin hepsi bir kitapta toplanmış bir şekilde de yayımlanmıştır.


6 yorum:

  1. Paul Auster ı çok sevdim ben, bu üçlemeyi de merak ettim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de çok seviyorum,
      diğerlerini de okuyacağım inşallah :)

      Sil
  2. pol ostır hayalet öyküsü de mi yazmış korku hikayesi ha bak sen ona :)

    YanıtlaSil