25 Mart 2015 Çarşamba

Tanrı'nın Unutulan Çocukları - Craig Silvey


"Pencereme gelmişti. Nedenini bilmiyorum ama gelmişti işte. Belki başı dertteydi. Belki de gidecek başka bir yeri yoktu.."

Sıcak bir yaz gecesi beklenmeyen bir misafirin penceresini tıklatmasıyla Charlie'nin hayatı alt üst olur. Jasper, kasabadaki insanlar tarafından sevilmeyen, dışlanan bir çocuktur. Charlie ise, onun tam zıttı kütüphaneden çıkmayan, yaşadığı olayları en sevdiği yazar olan Mark Twain'in bakış açısı ile değerlendirmeye çalışan yaşantısı arkadaşına göre daha iyi olan bir çocuk.

Yaşam tarzları, hayata bakış açıları ve şartları birbirinden çok farklı olan bu iki çocuk, toplumun duyarsızlıklarına, ön yargılarına, bağnazlıklarına karşı duran bir dostluğun timsali olabilecekler midir? Paylaştıkları sır ile birbirlerine kenetlenen bu çocuklar için hayat eskisi gibi olacak mıdır?

Dokunaklı hayat hikayeleri, saflığın, masumiyetin tazeliğini koruduğu çocukluk yılları, dışarıdan mutlu gözüken ama içte bir çok sorunla kendini kaybetmiş ailelerin aksak yaşantıları, ilk aşkın duyarlılığı, toplumun dışladığı ötekiler, ırkçılığın farklılaştırmayı bilen sert yüzü ve iyi-kötünün amansız mücadelesi..


Craig Silvey, günümüz insanın yaşadığı problemleri ustaca işlerken, esprili bir dil kullanıyor ve meşhur Bülbülü Öldürmek kitabına da selam ediyor. Çocukluktan yetişkinliğe geçişin, hayatın gerçek yüzünü ayrımsamanın gizemli yolculuğuna çağırıyor..

18 yorum:

  1. Bende gecen sene bu kitabi okuyup cok sevmistim. Normalinde bu kadar kalin romanlar benim gözümü korkutur ama bu kitabi büyük bir zevkle okumustum.

    YanıtlaSil
  2. Nedense beni kucaklayamayan benim de kucaklayamadığım bir kitap oldu o
    Ama beğenip seven çok fazlaydı
    Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bazı kitaplarda öyle olabiliyoruz :)
      sevgiler..

      Sil
  3. senin anlatımların merak uyandırıyor bende. hem paylaşımın hem de anlatım şeklin öyle güzel ki... okumak lazım illaki...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu kitabın içindeki dünyaya dahil olabildim, hem esprili hem de duygusal bir dili vardı ve akıcıydı..
      o etkileri ben de yansıtabiliyorsam ne mutlu, teşekkür ederim :)

      Sil
  4. Bu kitabı geçen sene okumaya başlamıştım ki pek sarmamıştı. Yakın zamanda tekrar denedim ve bitirdim. Güzel bir kitaptı. :)

    YanıtlaSil
  5. Ne güzel anlattın okuyasımı getirdin

    YanıtlaSil
  6. aaa okudum ben bu kitabı , beğenmiştim :D

    YanıtlaSil
  7. Fotoğraf ne tatlı :D Gülce'den izler görüyorum sanki :)

    YanıtlaSil