25 Şubat 2015 Çarşamba

Kara Kitap - Orhan Pamuk


"Sessizlerin, anlatmayı bilmeyenlerin, kendini dinletemeyenlerin, önemli gözükmeyenlerin, dilsizlerin, o iyi cevabı hep olaydan sonra evde düşünenlerin, insanların hikayelerini merak etmediği o kişilerin yüzleri diğerlerinden daha anlamlı, daha dolu değil mi? Sanki anlatamadıkları hikayelerin harfleriyle kaynaşıyor bu yüzler, sanki sessizliğin, ezikliğin, hatta yenilginin işaretleri var onlarda."
**
"Hiçbir zaman inandıramadım seni kahramansız bir dünyaya neden inandığıma. Hiçbir zaman inandıramadım seni o kahramanları uyduran zavallı yazarların neden kahraman olmadıklarına. Hiçbir zaman inandıramadım seni o dergilerdeki resimleri çıkanların bizden başka bir soydan olduğuna. Hiçbir zaman inandıramadım seni sıradan bir hayata razı olman gerektiğine. Hiçbir zaman inandıramadım seni, o sıradan hayatta benim de yerim olması gerektiğine."
**

Kara Kitap, iki uzun bölümden oluşuyor: Birinci kısım, on dokuz bölüm; ikinci kısım, on yedi bölüm. Romanın ana karakterlerinden Galip, çocukluk aşkı ve kayıp karısı Rüya'yı karlı bir kış günü İstanbul'da aramaya başlar. Küçüklüğünden bu yana yazılarını büyük bir hayranlıkla okuduğu yakın akrabası gazeteci Celal'in köşe yazıları bu arayışta ona işaretler yollayacaktır. Bir yanda Galip'in araştırmaları, bir yanda Celal'in köşe yazıları..

Eski cellatların hikayelerinden, Boğaz'ın sularının çekileceği felaket günlerine, kılık değiştiren paşalardan, tarihte gizemli kalmış cinayetlere, yüzlerimizde taşıdığımız çok halli anlam sırlarına ve İstanbul'un ücra köşelerinde kalmış gülünç kişilere uzanan bir araştırma..

Bu araştırma Galip'i hem kayıp karısı Rüya'ya, hem de hayatımızın mahreminde kalan, gün ışığına çıkamayan esrarın çözülmesine ulaştıracak mı?

Kara Kitap'ın temel kaynağı, Pamuk'un ailesi, çocukluğu, hayatı, yaşadıkları ve Türk, Dünya edebiyatının bazı temel kitapları. Örneğin, İranlı şair, Fahriddin-i Attar'ın Türkçe'ye de çevrilmiş Mantıku't-tayr adlı uzun şiiri. Bu şiirin konusu, kayıp padişahları Simurg'u arayan bir kuş sürüsünün yaptığı yolculuktur. Şeyh Galip de meşhur eseri Hüsn-ü Aşk mesnevisini de bu kitaptan etkilenerek yazmış. Buna benzer önemli bir çok eser, Galip'in yolculuğuna eşlik etmiş. Bu kitabı yazmaktaki amacının, günlük hayatın destanını yazmak olduğunu ifade eden Orhan Pamuk, daha sonra Kara Kitap'ın Sırları adlı küçük bir kitap yayımlamış. Bu kitapta, insanın kendi olma gayesini, gecenin, hayatın bilinmeyen yerlerinde saklı olan esrarını bulma çabasını, hem objektif bir tarih, hem de subjektif bir edebiyat merceğiyle yansıtmış ve dile hakim olduğunu bir kez daha kanıtlamış.

Kara Kitap, en çok Fransızlar tarafından sevilmiş ve 1994 yılında France Culture ödülünü almış. Nobel Jürisi başkanı da en çok bu romanından etkilendiklerini 2006 yılında ödülü duyurduktan hemen sonra açıklamış.

20 yorum:

  1. En sevdiğim romanlardan biridir, Kara Kitap'ın Sırları'nı okuyup Kara Kitap;'ı da üstüne tekrar okumak istiyorum:)) çok güzel anlatmışsınız siz de, elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sevgili eren, ben de Kara Kitap'ın Sırları'nı merak ediyorum :)
      çok teşekkür ederim, senin de güzel kalbine sağlık :)

      Sil
  2. Orhan Pamuk kitaplarıyla hala tanışmış değilim, kınadım kendimi :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. okursun burcucum..
      benim de bu okuduğum üçüncü kitabı bir de son kitabını merak ediyorum :)

      Sil
  3. ben de okumalıyım :)
    bu kadar kısa sürede okuduğun için de ayrıca tebrik ediyorum seni mavim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. elsacım aslında çok ağır okudum diyorum ben de :)
      kitap ağır olunca bazen taşımak zor geldi, okursun inşallah :)

      Sil
  4. Hiç Orhan Pamuk okumadım biliyor musun? Kendi köşeme çekilip utanacağım ben =)

    YanıtlaSil
  5. Bir türlü okumaya cesaret edemediğim bir romandır ama okumak da gerek sanırım. Sevgiler ve teşekkürler tanıtım için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bazı kısımları ağır gelebilir uykucu meleklere teslim olabilirsin,
      ama anlatımı, muazzam araştırmacı yönü ve bunu uçuculuğu az bir edebiyat efektiyle sunması cidden takdir edilesi :)
      yazarken bir eve kapanmış sadece bu romanda yaşamış, kimse ile görüşmemiş ve defterine hayatının romanın yazacaksın diye not düşmüş.. bunu başarmış.. ne güzel.. :)

      rica ederim, sevgiyle.. :)

      Sil
  6. Merhaba,

    Kafam dingin beynim işlek olduğu bir gün olacak elbet yakınlarda
    O güzel günler için not aldım bu kitabı...sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba :)

      öyle bir dinginlikte okunması daha güzel olur :)
      sevgiyle..

      Sil
  7. Orhan Pamuk'un Kafamda Bir Tuhaflık isimli kitabını okuyorum ve o kadar sevdim ki bitecek diye azıcık azıcık okuyorum :) Okunacaklara bu kitap da eklendi :) Günaydın Mavicim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de aldım kitaplığımda okunmayı bekliyor, sırası gelince okuyacağım :)
      keyifli okumalar ve gülücüklü günaydınlar :)

      Sil
  8. Alıpta duyduklarımdan dolayı okuyamadığım kitap :) inşallah bir gün şöyle sakin kafayla okumak kısmet olur.. iyi hafta sonları diliyorum canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yani başlangıç biraz ağır da sonra hızlı akıyor :)
      inşallah meltemcim,
      sana da bol huzurlu bir hafta sonu olsun..

      Sil
  9. okudum ben bu kitabı , sanırım liseye gittiğim dönemde, şimdi ne anlatıyor diye senin yazından önce sorsaydın hatırlamayabilirim lakin yazını okuduktan sonra ufak tefek hatırıma geldi, eskiden severdim ben Orhan Pamuk yaa....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Galip, Celal, Rüya daldan dala maceralar, aralanan farklı hayatlar :)

      Sil
  10. Orhan Pamuk nedense bana hitap edemiyor bunu başaramadı , kızgınlığım var ona.

    YanıtlaSil