9 Ocak 2015 Cuma

Hayat Kırıklığı - Cem Mumcu


"Hep bir şeylerin kıyısından yansıyoruz. Hep bir yerlerden, hep başka biçimde, hep yansıtana göre, hep diğerinden. Aslını bizim bile bilmediğimiz şeyler olarak kendimiz arıyoruz. Hem çekince etrafımızdan altın yaldızlı çerçeveyi, masayı ya da kaloriferi boşluğa düşüyoruz. Ya da hepsine rağmen kendimiz olmaya devam mı ediyoruz? Edebiliyor muyuz? "Devam etmek" bile bir mihenge ihtiyaç gösterirken yapabilir miyiz? "-e göre" olmayan bir halimiz var mı?
Adı bile olmayan bir hale o kadar hasretim ki, adım bile olmayan bir hali o kadar istiyorum ki.. Bu kadar korkarken her ikisinden de.."

Hayat Kırıklığı'nda Cem Mumcu, yazarlık yaşamı süresince yazdığı gazetelerdeki, dergilerdeki yazılarını bir araya getirmiş. Kitapta belli bir konu yok. Her bölümde farklı konulara değinilmiş. Futbol, terör, sinema, cinsellik, internet,mizah, aşk gibi konular..

Her bölümün sonunda yazının nerede yayınlandığına dair bilgiler yer alıyor. Bu bilgilerle Mumcu'nun ne kadar çok dergide, gazetede yazdığını görüyor ve çok farklı yazın diline sahip olabildiğini hissediyoruz. Hatıra, deneme, eleştiri, didaktik metinlerde bunu fark ediyoruz. Bölümler arasında da renkli-renksiz fotoğraflar ve değişik çizimler yer almakta.

16 yorum:

  1. Cem Mumcu fark ettirmeden hissettirir :)

    YanıtlaSil
  2. Hiç okumadım sanırım, ilk fırsatta bakmalıyım:-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok kitabı var, benim de okuduğum ikinci kitabı :)

      Sil
  3. Göz atılması gerek kitaplardan biri olsa gerek. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yani istediğin zaman istediğin bir bölümünü açıp okuyabilirsin :)

      Sil
  4. Bu tarz kitapları seviyorum aslında, öyle şeyler çıkıyor ki içlerinden bazen unuttuklarımızı bile hatırlatıp "Vay canına, değil mi yaa, bir de öyle birşey vardı hakikaten ne oldu" diyebiliyoruz, bazense insanın bu çok unutkanlığı gücüme gidiyor, özellikle iyinin ve güzelin çabuk unutulması neticesi şu gün güzel ülkemin yaşadıkları. Bunu aslında hepimiz yapıyoruz. Daha çok yazılsın böyle kitaplar konu önemli değil bazen de konunun bizim yaşantımızın çizgisi üzerinden bile geçmemesinin hiçbir önemi olmuyor. Okuyayım ben de... Yeni yılını gönülden kutluyorum bu arada, herşey gönlünce olsun:)! Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok doğru söylemişsin handancım..çabuk unutuyoruz ve hatırlamak yeniden ısrarla yaşamımıza taşımak adına okumalıyız elbette..

      çok teşekkür ediyorum ben de yeni yılını kutluyor, tüm güzellikleri beraberinde getirmesini diliyorum,
      sevgilerimle..:)

      Sil
  5. Bu yazarı bilmiyordum. Sayende farklı yazarlarla tanışıyoruz, teşekkürler mavim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cem mumcu okuyanus yayın evinin de sahibi,
      sevindim tanıttıysam :)

      Sil
  6. tuhaf ama ben bu yazarı hiç okumamışım,ama babasını okumuştum:) not aldım bir kitabını sipariş edeyim

    ya bahar blogunu okumayı seviyorum,güzel kitaplar sıcacık anlatılıyor burda. reklamda değil okuyup izlenimlerini paylaşıyorsun. güzel mavi dünyandan bize yansımalar hepsi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) babası da kitaplara aşırı düşkünmüş :)
      aslında ben kendim için yazıyorum kitap tanıtımlarını ben de bıraktığı izi az da olsa taşıması adına paylaşıyorum burada. bir nevi günlüğüme not düşer gibi. vee bu yazdıklarım seviliyorsa tabii çok mutlu oluyorum ya da bir fikir verdiyse..
      çok teşekkür ederim :))

      Sil
  7. mim zamanııı:):)

    YanıtlaSil