12 Aralık 2014 Cuma

Beyoğlu'nun En Güzel Abisi


"Hayat yaşadıklarımızdan çok hayal ettiklerimiz değil mi zaten?"

Yılbaşı gecesi Tarlabaşı'nda işlenen bir cinayetle başlıyor Beyoğlu'nun En Güzel Abisi. Bu cinayetle beraber Baş komiser Nevzat, yardımcısı Ali, krimolog Zeynep çok ağır ilerleyen bir soruşturmaya dahil oluyorlar. Öldürülen Engin Akça'nın katili araştırılırken Tarlabaşı'nda hükmedici etkisi olan mafyanın, sokakta kalan tinerci çocukların, geride kalan fakat hala etkisi süren gezi direnişlerinin bu tinerci çocuklara, mafyaya hülasa oradaki insanlara yansıyan yüzü çok ayrıntılı bir şekilde aktarılıyor. Kentsel dönüşümün görünmeyen yüzünde arka sokaklarda yaşanan farklı hayatlar mercek altına alınıyor.

Kitapta yaşanan cinayetin katilinden ziyade hunharca kullanılan tarihi mekanlara, mazide kalan değerlere, toplumun duyarsızlaşmasına, paranın tek güç olarak görülmesine, ilişkilerin çıkar esasına dayanmasına genel olarak bir eleştiri hakim. Olay adım adım çözülmeye çalışılırken Ahmet Ümit'in üslubu, dili, kurgusu yine sizi olağanüstü bir merakla tesiri altına almayı biliyor. Onun kitaplarını okurken gerçekten o kitapta yaşıyorum ben. Bu da sanırım onun dile hakim olmasından belki de sıcak, içten bir yaklaşımın kaleminden dökülmesinden ileri geliyor.

Baş komiser Nevzat'ın olayla ilgili yolculuğu sürerken komşusu bir polisiye roman yazarı var. Bu tuhaf yazarın kendisiyle ilgilenmesinden hoşnut olmuyor Nevzat Bey. Burada bahsettiği yazar, Aşk Köpekliktir kitabının yazarı, yani Ahmet Ümit'in kendisi. Kitabın bu kısmındaki küçük oyunda çok hoşuma gitti. Bunun dışında Selim İleri'den de bahsetmiş yazar.

Katil konusuna gelince, bu sefer onu doğru tahmin ettim. Sanırım Ahmet Ümit kitaplarına alıştım.



10 yorum:

  1. Ahmet Ümit'in kitaplarını işte bu yüzden seviyorum, her şeyden biraz var.

    YanıtlaSil
  2. İlk KUKLA kitabıyla tanıştım Ahmet Ümit'le. Sonra BİR İSTANBUL HATIRASI.
    Hakikaten sürükleyici ve hep ters köşe sonlar.

    YanıtlaSil
  3. neden bilmiyom gebze'de liseli gençlerde bana şöyle derler,sen varya abi gebze'nin en güzel abisisin
    belli ki okumuşlar bişiler:))

    YanıtlaSil
  4. Yanıtlar
    1. öteki kitaplarında da hep yanlış tahmin etmiştim :)

      Sil
  5. Beyoğlu benim için hep özeldir. Ona başka bir açıdan baktım bu kitapta. Çok sevdim:-)

    YanıtlaSil