12 Temmuz 2014 Cumartesi

Kelimeler Şehri - Alberto Manguel

 

“Belli koşullar altında, hikâyeler bize yardımcı olabilirler. Kimi zaman bizi iyileştirebilir, aydınlatabilir ve yol gösterebilirler. Her şeyden önce, bize halimizi hatırlatabilir, şeylerin yüzeysel suretini yarıp geçebilir ve altında yatan akımların ve derinliklerin farkına varmamızı sağlayabilirler. Hikâyeler bilincimizi besleyebilir ve dolayısıyla kim olduğumuzu değilse bile en azından olduğumuzu bilme yetisine, bir başkasının sesiyle yüzleşmenin getirdiği temel bir farkındalığa yol açabilirler.” 

Kelimeler Şehri, Kassandra'nın sesi, Gılgamış Tabletleri, Babil'in Tuğlaları, Don Quitoje'nin Kitapları, Hal'in Ekranı şeklinde adlandırılmış beş bölümden oluşmuş bir deneme kitabıdır.

Manguel bu kitapta dünya üzerinde bir arada yaşamamızın nasıl mümkün olacağını, dilin bizi tanımalama yetisini ve edebiyatın gücünü sorguluyor. Toplumlar, kültürler arasında giderek artan tahammülsüzlüğe edebiyat büyütecinden bakıyor ve sorularının yanıtlarını en iyi hikayelerin vereceğini ifade ediyor. Ona göre hikayeler, insanlığı ortak paydada toplayan, önemli değerleri yansıtan en iyi araçtır. İnsan evvela tarihten bugüne ulaşmış, kült hale dönüşmüş hikayeleri, efsaneleri araştırmalıdır. Mesela Gılgamış'ı, Don Quiteje'yi, Babil Kulesi'ni..

Kitaba hakim olan düşünceler, bir çok edebi eserin önemli mesajları ile çeşitlendirilmiş ve sağlam belgelerle çerçevelenmiştir. Mitolojiden alıntılarla günümüzdeki olaylar arasında bağ kurmaya çalışılmıştır. Bunların yanında günümüzde popülerliği yüksek, fast-food kitaplara karşı eleştiriye de yer verilmiştir eserde. Günümüz yayımcılık endüstrisi, engin ve derin kitapları okumayı teşvik etmek yerine; tek boyutlu nesneler, yüzeyden ibaret olan, okura keşif imkanı tanımayan kitaplar yaratmaktadır. O kitaplarda, kısa betimlemeler, televizyon dizilerinden kopyalanmış diyaloglar, tanıdık marka isimleri, çetrefilliğe izin vermeyen belli türden konforlu okumalara alıştırma söz konusudur. Kelimeler Şehri, buna benzer yaşamla ilgili, yazı ile ilgili çarpıcı gerçekleri ve tespitleri çok iyi bir şekilde aktarmıştır.

Hikayelerin, istismara uğramış bir dünyada, kim olduğumuzu anlatan; konforlu, mutlu  bir sona  gereksinim duymaksızın, bize bir arada yaşamda kalmanın yollarını sunan bir geleceği getirebileceğini anımsatan, düşünce boyutunuzu açan bir kitap.


12 yorum:

  1. Burası ne güzel olmuş böyle merhaba Mavim :)

    YanıtlaSil
  2. Kitabı sevecem gibi görünüyor, ilgi çekici geldi.
    Knut Hamsun aklıma geldi mesela. Sürekli okumuş, okumuş, okumuş..Bir "Açlık" böyle yazılmış, okuyoruz ve okuyacağız ileride. Yazıya değer vermek, emek vermek, sabretmek bilemiyorum ne kadar var artık. Çerez kitaplardan fazlasıyla var ve hangimize sorsanız en az elli yıl önce yazılmış bir kitaptan söz ederiz sevdiğimiz kitap sorulduğunda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. edebiyat severlerin, dil uzmanlarının okuması gereken bir kitap.
      diğer kitaplarını da almayı düşünüyorum.
      o tarz kitapları okuyoruz evet.

      Sil
  3. Aslında insanlar vicdanının sesini dinlese insanca yaşayabilirdik..
    Kitabı çok merak ettim gerçekten
    Teşekkürler can içim :*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. vicdan kısmı ah evet herkes de olmuyor canım.
      iyi bir kitap, ben teşekkür ederim :)

      Sil
  4. Aman Allah'ım bir kitap daha :D

    YanıtlaSil
  5. Ne ara okudun mavii ayyy kendimi cok tembel hissettim simdi:))

    YanıtlaSil
  6. Bu kitap kitaplığımda duruyor henüz nedense başlayamadım..,bakalım ne zaman? :) en doğru zamanda olsun diyeyim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hikayelerle hayata dokunmaya çalışan bir yolu gösteriyor kitap,
      keyifle okuman dileğiyle :)

      Sil