6 Temmuz 2014 Pazar

İntihar etmiş bir taşra berberinin şiir kitabı ve önsözü - Polat Onat

güneş
ısıt kaldırımları, vitrinleri, çimenleri
gökyüzüne bakınca gündüz hep oradasın
güneşsin üzmezsin karıncaları var ol
gezegenlerle çevrilisin ne mutlu sana
canın sıkılmaz dönüyorsun kendince
uzay gizemli gözüküyor rahat mısın?
hararetin müthiş olmalı tahminimce
bahse girerim karanlık nedir bilmezsin
o benim hayatım
                             Adem Yoksun

Şiirleri ile tanınan Polat Onat, uğradığı bir sahafta Adem Yoksun adlı bir taşra berberine ait şiir dosyasına rastlamıştır. Bu dosyanın içeriğindeki birbirinden ilginç tespitleri fark edince bu dosyayı yayın evine gönderir.

Kitapta Adem Yoksun'un genelde insanlara, özelde edebiyat çevrelerine karşı yeri geldiğinde içtenlik ve sevecenlik; yeri geldiğinde eleştiri ve öfke dolu duygularını paylaştığı bölümlere bunların yanı sıra orijinal poetik tespitlere yer verilmiştir.

Şair, şiirlerini bir önsöz ile beraber aktarırken, edebiyat çevrelerinde yaşanan ayrımcılığa karşı tepkilerini de yansıtmıştır. Hiç arkadaşı olmayan, az konuşan ve küçük bir kasabada berbercilik yapan Adem Yoksun şiir üzerine çok kafa yormuştur. Yazdığı, yazmaya çalıştığı şiirler için gecelerce uykusuz kalmıştır. Sanat ve edebiyat dergilerinden koca bir arşiv oluşturmuştur. Şiirlerini defalarca dergilere göndermiş ancak hiç bir yanıt almamıştır. Ama yazmaya devam etmiştir. O, şiirin hayatın içinden koparılması gerektiğini dile getiren, bir çok tekniği şiirinde kullanmaya çalışan, şiir konusunda meraklı insanlar için Genç Şairler Akademisi'nin kurulmasını isteyen, bu anlamda şiir adına büyük düşler kuran bir şairdir. Ne yazık ki, kitabı yayınlanmadan yaşamına son vermiştir.

Kitap şiirlerle harmanlanmış monolog tarzı bir hikayeyi andırıyor. Sanki biraz şiir, biraz hatıra, biraz mektup, biraz eleştiri, biraz hayal..

Polat Onat'n blogu için buraya 
Adem Yoksun'un hayatı için buraya tıklayabilirsin.

28 yorum:

  1. Çok ilginç, hayatta ne olacağı belli olmuyor gerçekten. İyi ki basılmış bu kitap, okumaya çalışacam mutlaka :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. onun adına çok sevindim çünkü çok istiyormuş kitabının çıkmasını. hatta bir yerde okuyucuya öyle içten sesleniyor ki,tüylerim diken diken oldu, göz yaşlarımı tutamadım selamına karşılık verdim merhaba dedim.. keşke duysaydı, okunduğunu hissetseydi..

      Sil
  2. Bu şiiri de paylaşayım ayrıca hem güzel, hem bilmeyenler için. Ben ilk defa duydum bu şairi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. şair şiirden önce şiir üzerine çok kafa yoran çabalayandır. kendisi de şiir üzerine çok çalışmış, inanılmaz bir aşkla..
      çok teşekkürler :)

      Sil
  3. güzel blog...başarılar.

    YanıtlaSil
  4. Sanatçı olabilmenin bir şartı da hayatla problemlerinin olması sanırım. Hayatla bir problemi olmayan onu sorgulamayan insan nitelikli bir eser oluşturamaz gibisinden de birşey okumuştum bir yerde. Adem Yoksun'un ki de bunun gibi bir durum sanırım ama onun problemleri kendine ağır gelmiş olmalı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çoğu sanatçıda var bu durum, haklısın. sanatçının hayatın sancılarından kendini bertaraf etmesi mümkün olamaz zaten.
      Kendisi önsöz kısmında hayatına da yer vermiş yaşam dolu olduğuna kanaat getireceğimiz kısımlar da mevcut. Ancak bilemiyoruz işte..

      Sil
  5. Maalesef önemli insanların değeri çok sonra anlaşılıyor..
    Kitabı mutlaka okuyacağım can içim :*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. canımm bizim ülkemizde hep böyle..
      dilerim beğenirsin :)

      Sil
  6. Selam canım , yine harika bir keşifle karşımızdasın:)İş güç çok uğrayamıyorum, mahçubum:(Çok öpüyorum , aklımdasın, unutmadım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hoş geldin tubacımm, nasılsınn :)
      ne mahcubiyeti canımm rica ederim..
      yoğunluk, çocuk biliyorum, düşünme öyle :)
      ben de ege yi ve seni çok öpüyorum :)

      Sil
  7. ilgimi çekti tatilde okuyabilirim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ilk defa böyle dedin bir kitap yorumuna, sayfa sayısını sormadan, süpersin :)

      Sil
    2. dünya klasikleri okuyorum artık çok kalın kitaplar :)

      Sil
  8. aaaaaaaaaaa cok degısıkmısssss

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. farklı bir şiir yolculuğunun hikayesi kelebeğim.

      Sil
  9. Çok güzel bir kitaba benziyor.. Bu kitabı okunacaklar listesine ekledim :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. büşracım etkileyici bir kitap umarım beğenirsin:)

      Sil
  10. ne hüzün dolu bir hayat. üstüne bir de şiir yolunda, şiirle perçinlenmiş acılar.

    YanıtlaSil
  11. Ne tuhaf hayat, mücevherler ayakların altında eziliyor bu ülke de. :( Şuan piyasada ki vıcık vıcık kitaplarla dolu her yer. Sağ ol Mavim bloga da Adem Yoksun'un hayatını okuyacağım. Bir de bu durum şunu getirdi aklıma bizde şairlerin, yazarların değeri nedense ölünce biliniyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne yazık ki öyle.. Hiç söyleme o kitapları birbirinin aynısı şişirilmiş hepsi.. Böyle emek verenler bu işe yüreğini katanlar da bambaşka bir sondalar..

      Sil
  12. böyle bir kitaptan haberim yoktu,insan ne az şey biliyormuş meğer.teşekkür ederim.bu şairi anlatan bir film,nasıl kurgulamalı bunu.anadolunun bi kasabasında berber bi şair,sahi mavi sen ne diyorsun bu fikre.iç içe geçmiş internet klesörleri gibi bir film mi olsun, yoksa haneke estetiğinde yavaş bir ölüm mü.gene birşeyler öğrendim bloğunda işte.sen bu kitabı okudun mu,bana uzun uzun anlatır mısın?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ah hepsini bilmemiz mümkün değil tabii. film çok iyi bir fikir, haneke tarzı daha iyi olur. bloglar evet çoğu zaman katkıda bulunabiliyor bize:)
      kitabı okudum.. Taşra berberinin şiirlerinden ziyade şiire yaklaşımı, şiir konusunda kendini sürekli değiştirmeye, yenilemeye dönük bakış açısı gerçekten çok etkilemişti beni. Günümüzde de gözlemlediğimiz, örneklerini gördüğümüz popüler edebiyat çevresine farklı tespitleriyle karşı çıkışı ve genç şairlere kılavuz olabilecek deryayı anımsatan bilgileri göz ardı edilmemeli..

      Sil
    2. Kitabın sioarişini verdim,bide dediğin diğer yazarı.komşu yayınlarından çıkmış zaten enver abi editörlük etmiş,bi okuyayım.aklımda epeydir bi film projesi vardı.şairin çilesi,isanın çilesi gibi dimi.öğretisini dinini anlatan zahit değilmi bi nevi şairlerde,kelebeğin rüyası.bilsen ne iyi oldu bu bilgi,sağol.biraz kitap okudum,gene sinema üzerine,zahit atamın bi romanı,niyeyse dilini akıcı bulmadım,zorladı beni.sizle yazışmayı seviyorum,konuşur gibi,umarım sıkmıyorumdur.bazen hayat öyle bi yerde yaşam bulur ki şaşar kalırsın,işte bu adam gerçekten bi şair.bozulmamış saf.gerçi bi video izledim youtubede o ağlak şair sunay bunu oyuncaklarından biri sanmış,bu adamda gezide arabuluculuğa soyunduktan sonra anlamını yitirdi içimde niyeyse,acaba çok mu sert düşünüyorum.fakat sevgili mavi şiir şair isa gibi zahittir,musa gibi muhammet gibi muktedir değil.maraşlı şu şairin maraş için ağzını hiç açmaması onun yazdığı dizeleri anlamsız kılıyor misal.ismet özel var bi de,bence şair yazandan çok onu yaşayan onun zahiti olan.sevgiyle

      Sil
    3. Dilerim kitapları beğenirsin,öbürü de kısa bir öykü kitabı ancak yazarın dili ve anlatımı oldukça iyi.
      yazmanıza seviniyorum, teşekkür ediyorum.
      Adem yoksun gerçekten bozulmamış bir şair ama ne yazık ki, yazdığı hiç bir edebiyat dergisinde olumlu bir yanıt alamamış şiirleri adına. Şiirlerine yoğunlaştığımızda çok derin değil ancak onun bu dizeleri oluşturma adına verdiği olağanüstü çaba, emek inanılmaz etkiledi beni. Edebiyata katkısı olabilecek bir kitap en azından şiire baş koyan şairler için önemli olduğunu düşünüyorum.
      Şiir ve şair teşbihiniz çok iyi her zamanki gibi.
      İsmet Özel evet çok beğenirim, şair bence de yaşadıklarından kendini sıyırıp, şiir formuna dönüştürürken tüm birikimini kesinlikle bir zahit gibi olmalı..
      sevgiler..

      Sil