2 Temmuz 2014 Çarşamba

F. Kafka - Dönüşüm


Franz Kafka'nın meşhur eserlerinden Dönüşüm'ü daha önce pdf halinde okumuştum. Bu sefer kitap halinde kısa bir sürede okudum. Zaten ince bir kitap. Okuduğum kitabın yayınları İş Bankası olunca ona uygun görsel bulmaya çalıştım. Görseldeki gibi kalın bir öykü kitabı değil.

"Gregor Samsa, bir sabah bunaltıcı düşlerden uyandığında kendini dev bir böceğe dönüşmüş olarak bulur. İlk başta gördüklerinin gerçek olduğunu inanmak istemez ancak yatağından kalkmak isteyince buna inanmak zorunda kalır. O artık dev bir böcektir. Her sabah işe gitmek için bindiği tren saat altıda hareket etmektedir; bu yüzden en geç saat beşte uyanmak zorundadır. Ancak saate baktığında saatin hemen hemen yedi olduğunu görür. Kalkmak istemektedir ama artık ona yardımcı olacak kuvvetli bacaklarının yerinde birbirinden bağımsız hareket ediyormuş gibi görünen onlarca bacakçık bulunmaktadır..."

Kumaş pazarlamacısı olan Gregor Samsa'nın uykusundan yukarıda anlatılan şekilde uyanması ile başlayan Dönüşüm üç bölümden oluşmuştur. Birinci bölüm, baş kahraman Gregor Samsa'nın mesleğine, ikinci bölüm ailesine  ve son bölüm ise kendisiyle olan ilişkisine dönük düşüncelerden oluşmuştur. Kitap sade bir dille yazılmıştır. Uyanışın korkutucu ve sancılı olması, sürekli kitapta zamana vurgu yapılması insanın içindeki uyanışa da yaşarken geç kaldığının bir göstergesidir. Samsa, böcek olarak uyanmıştır ama kendini kaybetmemiştir. Burada böcek haline dönüşerek somutlaştırılan yön, aslında Samsa'nın aile, iş çizgisi üzerinde gidip gelen kendi olamayan halidir. Böceğe dönüştükten sonra küçük bir burjuva olan ailesinin ona yaklaşımı, iş yerinden gelen temsilcinin tepkisi, insan ilişkilerinin farklı durumlarda değişkenliğini gösterir. Onun böcek olarak başkalaşması, toplumun oluşturduğu çarkın dişlisi olamaması ve bunun cezasının toplumca dışlanmak olması çoğumuzun yakından tanık olmaya başladığı bir durumdur. 

Bir değişimle insan kalma mücadelesi, insanken farkına varılmayan insani dürtülerin bir başkalaşımdan sonra ortaya çıkması.

16 yorum:

  1. Hayallerimden biridir Kafka'nın şehri Prag ı görmek..gezdiği sokaklarda yürümek.İlk okuduğum kitabı hatta şu aralar Milena'ya Mektuplarını okumak için baş ucuma koymuşumdur.Ama korkuyorum öyle bir aşkı okumaktan,istemekten,beklemekten :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. insan sevdiği yazarlarla ilgili çok şeyi merak ediyor.
      o mektuplara dökülen aşkın yansıması imrenilmeyecek gibi değil :)

      Sil
  2. Okumuştum bu kitabı
    Çok güzel özetlemişsin can içim :*

    YanıtlaSil
  3. Okumadim henuz ve daha once bu kadar net ozetleyen bir yazi okumamistim.
    Tesekkurler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tavsiye ederim damlacım :)
      ben teşekkür ediyorum.

      Sil
  4. Uyandığında böceğe dönüşen adamın hikayesini duymuştum biyerlerden ama ilk defa hakkında somut birşey okuyorum. Anladığım kadarıyla ufak olsada nitelikli ve okunası bir kitap. Belli mi olur elimdekileri bitirme şerefine nail olursam bu kitabıda okurum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. okunması gereken kitaplardan evet :)
      inşallah keyifle okursunuz :)

      Sil
  5. Daha okuyacağım offff bu vakitsizlik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ah reyhancımm yoğunluk..
      okursun inşallah sıkma canını :)

      Sil
    2. Kitap yığınımı görünce üzülüyorum be canım

      Sil
    3. anlıyorum öyle olunca üzülüyor insan.

      Sil
  6. The Metamorphosis.. sen böyle özetleyince bir daha okuyası geliyor insanın. :)

    YanıtlaSil