23 Haziran 2014 Pazartesi

Süt kesilirsee :)



Başlığı yazınca su kesilirse diye bir söz öbeği aklıma geldi. Aman sularımız kesilmesin. Kaynaklarımızı bilinçli kullanalım, diş fırçalarken suyu açık bırakmayalım diye hayat bilgisi dersine başlarmışım şimdi. Yok yok ders vermeyeceğim. Bu gün yaptığım faydalı bir şeyi anlatacağım sana :)

Uzun süredir süt alıp yoğurdu kızım için evde yapıyordum. Sen bilmesen de, organik anne lakapları olan bir anneydim yakın geçmişte :) Bugün köyden getirttiğimiz sütü kaynattıktan sonra sütün kesildiğini gördüm. Sanırım havalardan dolayı, açıkta az bir süre kalınca böyle bir durum oluştu. Ufak bir araştırma sonrasında bu hale dönüşen sütü lor yapmaya karar verdim. Sütü yeniden kaynattım. Sonrasında bir çay bardağı elma sirkesi ve bir tatlı kaşığı tuz ilave ederek altı, yedi dakika daha kaynattım. Ocağın altını kapatıp bir süzgece boşalttım. Süzgeçten alıp temiz bir bez torbaya sıkıca bağlayıp iyice süzdürdüm. Daha sonra buzdolabına koydum. Dolaptan çıkarma halimi görmeliydin, kendimi büyük bir iş yapmış gibi hissettim. Bir kısmını kaşarla karıştırıp börek sardım bir kısmını da kahvaltıda yemek için ayırdım. Eğer sen de sütle yoğurt yapayım derken sütün kesildiğini görürsen bu şekilde değerlendirebilirsin.

Güzel gecelerin olsun :)


28 yorum:

  1. senden öğreneceğimiz çok şey var mavi:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kahretsin çok becerikliyim :))

      Sil
    2. Bir de o sarı yerler ne ?:))
      Gece gece lor tarifi:)
      Lor güzeli becerikli anne yaratıcı ruhlum benim:))))

      Sil
    3. simdi o kısımlar sütün yağlı kısımları :)
      gece gece hep hüzün, ağlak şeyler olmaz ki :)
      kahvaltıya hazırlık işte :)
      lor güzeli çok eksantrik tuttum bunu, öptüm çook :)

      Sil
    4. ben de çok öptüm mavican:))

      Sil
    5. denedim oldu.)))beceriklimiyim neyim yaaaaaaaa

      Sil
  2. Sevgili Bahar ben de birkaç gün önce ocakta pişen sütün kesildiğini gördüm. Ben de sütün kesildiğini görünce bir-iki kaşık yoğurt katarak karıştırmaya devam ettim. Bildiğin peynir yaptım. İnanır mısın çok lezzetliydi. Süt kesilirse bir de öyle dene, o da çok lezzetli oluyor. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nermincim şahanesin, tamam süper bir fikir bu, denerim inşallah :)
      sevgiler, iyi geceler..

      Sil
  3. En son ne zaman süt kaynattıydım acaba diye düşündüm şimdi:-)

    Çok güzel bir fikir, aklımda bulunsun.

    Çocuğuna sadece bir kere yoğurt yapmış tembel anneden iyi geceler balım:-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) oğluşların minnakken yapmışsın işte, yine yaparsın senn :)
      hem tatilde bol enerji de depoladın :)
      sana da iyi geceler canımm :)


      Sil
  4. Ellerine sağlık can içim :)
    Gerçekten şu dönemde doğal yemekte fayda var :*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim tatlımm:)
      doğal yemek eveet çok önemli,
      öpüldünn :)

      Sil
  5. ben de bugün evde lor peyniri yapımı diye yayınlayacaktım :) tevafık oldu. O arada yeni blog tasarımın güzel olmuş şeker

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gerçekten mi güzel bir tesadüf olmuş nihalcim :)
      beğenmene çok sevindim, çok teşekkür ederim :)

      Sil
  6. Babaannem yapardı ben küçükken ama tadı hiç güzel değilki :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) ya güzeldi tadı, kahvaltıda yedik doğal işte :))

      Sil
    2. hiçte bile tatsız tuzsuz bir peynir oluyor bi kerem :)))

      Sil
    3. :)) tuz kattım ben süt de yağlıydı lezzetli oldu. beğendiler yani :)

      Sil
    4. :)) tamam sen kazandın :)))

      Sil
  7. İyi fikir, öğrenmek lazım böyle şeyleri :))

    YanıtlaSil
  8. :) reçel ekmek ve lor kombinasyonu geldi ilk önce aklıma ramazandan da olabilir tabii
    afiyetler olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. valla reçelle de çok güzel olur :)
      teşekkür ediyorum :)
      sevgiyle..

      Sil

 
Copyright © 2010-2014. maviye iz süren - Konular · Yorumlar
Düzenleme: Ferhat Bayram