25 Ocak 2014 Cumartesi

Okuduğum kitaplar


OD - İSKENDER PALA

Tasavvuf edebiyatının önemli şairlerinden Yunus Emre'nin hamdım, yandım, piştim felsefesinin gölgesinde tarih ve şiir kokan bir yolculuk. Roman 13. yüzyıl ve 14. yüzyıllarda geçen bir zamandan seslenmekte. Hikaye Yunus Emre’nin “Derviş Yunus bu sözü. Eğri büğrü söyleme. Seni sigaraya çeker. Bir Molla Kasım gelir” dizelerindeki Molla Kasım karakteri ile başlamakta. Roman, Molla Kasım’ın Yunus Emre’nin şiirleriyle karşılaşıp daha sonra Yunus Emre’yi bulması ve Yunus Emre ile oğlunun başlarından geçen olaylarla sürmekte.
 Kitapta o dönemde gerçekleşmiş önemli olaylardan, Anadolu insanının o zamanki çektiği sıkıntılardan, Yunus’un ve yakınındakilerin olaylardan etkilenişinden bahsediliyor. Yazar Yunus’un kaybettiklerinden ilahi aşkı bulmasını, derviş oluşunu, insan sevgisine nasıl ulaştığını büyük bir ustalıkla anlatıyor. Tarihi, dini, öğretici motifleri bulacağınız önemli bir kitap.


DUBLÖRÜN DİLEMMASI - MURAT MENTEŞ


Murat Menteş'in okuduğum ikinci romanı. İlk okuduğum Ruhi Mücerret'ti. Çok sevmiştim Ruhi'yi ve yazarın sürekli gülümseten orijinal ifadelerini. Dublörün Dilemması da eğlenceli, sürükleyici bulduğum kitaplarından biri. Yazarın mizah anlayışı, benzetmeleri, tarzı oldukça özgün. Diğer kitaplarını da okumayı düşünüyorum.

Kitapta ana karakter Nuh Tufan'ın maske takıp, bir insanın yerine dublörlük yapması ve başına gelen olaylar zinciri aktarılıyor. Roman kahramanlarına verdiği isimler oldukça komik: Nuh Tufan, İbrahim Kurban, mafya babası Rıza Silahlıpoda (piyanist olan değil), kardeşi Roza Silahlıpoda, gizli ajan Habip Hobo, Profesör Umur Samaz, eşi Su Samaz, Ruhi Bebe, Haydar Baydar… Nuh Tufan’ın arkadaşlarıyla kurduğu şantaj yaparak para kazanmayı amaçladığı bir ajans olan Şant Ajans gibi.

Nuh Tufan, ana karakter, albino bir dublör. Daha önceleri bir ajans kurup, Çöplük adında eski eşya satan dükkan kuruyor. Gazetelere ilan verip dublör arayan kişilerin derdine derman olmakla başına türlü olaylar geliyor. Bebek bezi üreticisi Ferruh Ferman, yerine geçmesi için dublör olarak Nuh Tufan'ı kiralıyor. Ferruh Ferman'ın metresi Dilara Dilemma ile zaman geçiren Nuh, onun aşık olduğu kız olduğunu anlayınca işine dört elle sarılıyor. Olaylar peşi sıra giderken beklenmedik gelişmeler Nuh'u tehlikeye atıyor. Polisiye roman tadında, öğretici aynı zamanda keyifli. 



6 yorum:

  1. Murat Menteş'le oturup yahu pardon da sizin nasıl bir hayal gücünüz var be adam diyesim var resmen :)) Ruhi Mücerrette Ruhi amcanın replikleri, reklam kampanyası gibi günlük hayatı süper değil miydi? Dublörün Dilemmasını da en kısa zamanda edinip okumalı :)) Teşekkürler tavsiyen için :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen Buketcim ya muazzam bir birikimi var, çok iyi.
      Ruhi amca çok şekerdi cin esprilerle doluydu.
      bunu da beğenirsin bence:))

      Sil
  2. İskender Pala'nın dili çok ağır geliyor bana, sırf yunus emre için okumak istedim okurken binbir takla attım ve bi daha iskender pala okumamaya karar verdim :)

    YanıtlaSil
  3. Baharcım kutluyorum seni, bu kaçıncı kitap :)

    YanıtlaSil