14 Kasım 2013 Perşembe

Çocuğunuzla kasım ayı sevgi menüsü


Önemli bir sağlık sorununuz yoksa sağlıklı oluşunuzun keyfini çıkarın. Sıkıntılarınızın sağlığınızdan önemli olmadığını düşünün ve onlarla gereğinden fazla ilgilenmeyin.

Çocuğunuzla birlikte aile bireylerinin doğum günlerini ve sizin için özel günleri bir takvime işaretleyin. Bu günler hakkında konuşun.Birbirinizin özel günlerini önemsemeyi çocuğunuza öğretin.

Çocuğunuzun çabalarını takdir edin. Başkaları tarafından takdir görmek, övülmek önemlidir ancak bireyin kendi ile övünmesi de bir o kadar önemlidir.

Çocuğunuzun diş fırçalamayı, elini yıkamasını alışkanlık haline getirmesi için önce sizin dişinizi fırçaladığınızı görmeye gereksinimi vardır. Dişlerinizi sabah ve akşam fırçalayarak çocuğunuza model olun.

Çocuğunuza asla küsmeyin. İlgisizliğiniz ve sevgisizliğiniz onu derinden üzer. O da size küsmeyi öğrenir.

Mutlaka çocuk hakları bildirgesini okuyun ve çevrenizdeki beş kişiye de okutun.Çocuk haklarında toplumsal bilinçlenmeye katkı da bulunduğunuzu unutmayın.

İşten eve geldiğinizde gününüzün nasıl geçtiği ile ilgili bir şeyleri mutlaka çocuğunuzla paylaşın. Ve çocuğunuzun neler yaptığını, gününün nasıl geçtiğini okulda neler yaptığını sorun. Kendini önemli hissetmesinde yardımcı olacaksınız.

Çocuğunuzla aranızda anlaşmazlıklar olabilir, bu doğaldır. Ancak çocuğunuzun çözümlenmemiş sorunlarla uyumasına izin vermeyin. Yatmadan önce son sözünüz mutlaka güzel bir söz olsun.

Asla çocuğunuzun sözünü kesmeyin, konuşurken sesinizi yükseltmeyin sonuna kadar aynı dikkat ve sakinlikle konuşmasının bitmesini bekleyin.

Çocuğunuzla paylaşım oyunları oynayın. Bisküvi, meyve, kuru yemiş vb. yiyecekleri eşit şekilde aile içinde paylaştırmasını isteyin. Böylece paylaşmayı öğrenecektir.

Zaman zaman size ait bir sorumluluğu çocuğunuzun yerine getirmesini isteyin. Benim yerime.......... yaparsan çok mutlu olacağım diyerek çocuğunuzun yetişkin gibi olma gereksinimini ve kendini yeterli faydalı olma gereksinimini karşılamış olursunuz.

                                                                                                                                       Alıntı

16 yorum:

  1. çok doğru güzel noktalar içeren bir yazı.. Çocuklara özgüveni aşılamalı, onları taktir etmeli en küçük başarılarında bile.. ve bir yetişkin gibi davranılmalı yeri geldiğinde.. onun da fikri sorulmalı..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocuk yetiştirmek çok zorlu aynı zamanda çok güzel bir süreç, olabildiğince zenginleştirmeli çünkü kişiliğin temelleri oluşuyor.
      sen de çok güzel söylemişsin bir birey olarak hep görüşleri değerlendirilmeli:)
      sevgiler.

      Sil
  2. Yanıtlar
    1. unutmamak adına paylaştım,rica ederimm:)
      sevgiyle..

      Sil
  3. Yanıtlar
    1. Umarım büyük bir bölümünü uygularız:)
      sevgiyle..

      Sil
  4. Şu ses yükseltmede kendime hakim olabilirsem olacam inşallah.
    Ya biz Ece ile çoğu zaman kedi köpek gibiyiz. çok acayip laf yetiştiriyor sıpa ya.
    seneye herşey güzel olacak inşallah umut ediyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. biz de iki oğlak inada bindirebiliyoruz bazı şeyleri.
      inşallah nilhancım:)
      öpüldünüz anne kız..

      Sil
  5. çok güzel bir yazı
    o kadar çok bilinçsiz aile varki. eczanede bunu çok fazlasıyla görüyorum ne yazıkki.
    umarım ben bilinçli bir anne olurum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dilerim ebeveynler bu kısımları dikkate alır.
      ah çevremizde çok üzücü örnekler var çok üzücü...
      inşallah:)

      Sil
  6. herkes uygulayabilse ne kadar mutlu ve bilinçli bireyler haline gelir toplum,ne yazıkki bencillik bazı kişilerde ön plana çıkıyo,ben ruhu değil de biz ruhu olabilsek keşke...SEY..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. biz ruhu kesinlikle çok önemli seysey..
      dilerim unutmayız..
      daha bilinçli ebevenlerle, daha mutlu bir dünyaya diyelim..
      sevgiyle..

      Sil
  7. Bitanem yine değerli bir yazı olarak yüreğimize işledin,ne güzel ne ögür verici şeyler bulup yazıyorusn yaa..keşkelerle hayat olmasa ne güzel olurdu yaşam dimi kelebeğim....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. o keşkelerin hep gerçekleşsin güzel yüreklim..
      sevgiler, öpücükler..

      Sil
  8. ne güzel bir hatırlatma olmuş Bahar cım,eline diline sağlık canım :) hepsi iyi güzel ama 'Asla çocuğunuzun sözünü kesmeyin, konuşurken sesinizi yükseltmeyin sonuna kadar aynı dikkat ve sakinlikle konuşmasının bitmesini bekleyin.' çoğunca dikkat etsem de, herzaman olamıyor malesef,hele son zamanlarda,büyüme atağımıdır yoksa yaramazlıkmıdır bilemiyorum, söz dinlemez, mutlaka bir itiraz durumu var Naz da, hal böyle olunca da ses yükselmesimi ararsın...birbirimizi dinlememeler mi?...baya zorlanıyorum bu maddede canım,sevgiler... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen bizde de öyle ferdacımm
      dönemsel bir geçiş diye bakıyorum yoksa çekilmez zamanlar yaşayabiliyoruz biz de..
      umarım düzelir tatlım:)
      sevgiler öpücükler ikinize...

      Sil